От 10 години Лукойл не е платила нито стотинка данъци в България

0
1514
phpdpwfp2 800x
Сподели новината.

Веригата бензиностанции „Лукойл България“ от 10 години отчита загуби и не е платила нито стотинка данъци в България. В същото време бургаската рафинерия е отчела близо 60 милиарда лева приходи.

Министерство на финансите, ръководено от Владислав Горанов, отказва да предложи промяна в законодателството, свързано с данъчните складове за търговията с горива.

Това засилва съмненията за лобизъм в полза на Лукойл.

Веригата бензиностанции „Лукойл България“, например, отчита, над 16 млрд. лв. приходи за 4 години, но отново не отчита нито лев печалба.

Тези шокиращи данни неведнъж са предоставяни във Финансовото министерство, но реакция от министър Горанов няма, твърдят експерти. Още преди две години от гражданско сдружение „Справедливи цени на горивата“ са направили публични тези данни, отново без резултат.

Справка в търговския регистър показа, че от началото на 2008 г. до края на 2015 г. „Лукойл Нефтохим“ е непрекъснато на загуба, а приходите за периода са общо 50,1 млрд. лв. До 2018 г. са получени още милиарди. Това е абсурдно, недоумяват експерти. Веригата бензиностанции „Лукойл България“ е на загуба от 2011 г., като приходите ѝ оттогава са над 17 млрд. лв.

Още по-шокиращо звучат данните, че Лукойл като производител държи 80% от данъчните складове за горива, а други 15% са при зависима от него фирма. Това твърдят запознати.

Ако някой се опита да внесе по-евтино гориво, той е принуден да ползва складовете и да плати такса. Не са редки случаите, когато подобни вносители биват „случайно“ притискани от НАП и други контролни органи, горивото им се блокира и повечето се отказват или фалират. Дали това е вярно трябва да установи прокуратурата, защото съмненията са големи и засягат пряко обществения интерес и този на отделния гражданин.

Защо този режим не се облекчава със законодателни мерки вече толкова години е въпрос, на който е крайно време министър Горанов да отговори. Сегашното положение е плод на проповядвана от него политика, водена на тъмно.

Освен належащите законодателни промени във връзка с увеличаване на конкуренцията на пазара за горива, важна мярка от страна на държавната администрация и данъчните органи е контролът върху финансовите схеми и манипулации на финансовите резултати на големите играчи на пазара на горива.

Няма никакво обяснение защо единствената рафинерия в България отчита загуби и не плаща данък печалба години наред.

Този въпрос има пряко отношение към дейността на Горанов като министър, защото изкривява цялата бизнес среда в страната.

„Бездействието“ води до съмнения за задкулисни връзки, които управляват зависимостите между големия бизнес и политическата класа в страната. Липсата на отговор гарантира скрити доходи и не оборват по никакъв начин съмненията за корупция. Това води до социално напрежение и протести.

Ако не се вземат спешни мерки протестите ще набират скорост, смятат експерти. Според тях непрозрачността и задкулисните връзки водят до огромно напрежение.

--------------------------