петък, юли 19, 2024

Водата на Перник се превърна във война

Date:

Сподели новината.

Ще съдим “Софийска вода” за неверни данни в доклад, в който се твърди, че при нас се изливат 290 л. на секунда вода от яз. “Студена”. Това заяви пред bTV директорът на “Стомана Индъстри” Константин Стаменов.

“Целият отток на яз. “Студена” е 350 л в секунда преди режима. Ако 290 л се изливат в “Стомана”, то вода няма да стига до града. Това излиза от доклада на “Софийска вода”, ние сме ги предупредили, те не реагираха и ще ги съдим”, обясни Стаменов.

По думите му от началото на ноември предприятието е спряло да ползва вода от яз. “Студена”.

Стаменов е категоричен, че няма и не е имало нерагламентирано отклоняване на води.

“Консумацията на вода на предприятието е намалена преди 15-20 години. Ние инвестирахме 20 милиона във водния цикъл и консумацията на завода падна. Тя в момента е 2% от консумацията на града преди режима”, заяви още директорът на “Стомана”.

Той обяви още, че заводът използва вода за промишлени нужди, защото тя не преминава през пречиствателна станция.

“Когато стана ясно, че предстои режим на водата, ние помолихме да бъде намален дебитът към нас. Имахме притеснения още през лятото, че ще се стигне до режим. Не сме подавали сигнал, защото това е отговорност на ВиК – Перник.

Всеки месец ние подаваме заявление какви количества ще са нужни за предприятието, като обикновено дебитът е над този, който ни е необходим. Разрешението за това се подписва от министъра на околната среда”, допълни още Константин Стаменов.

Припомняме, вечерта на Бъдни вечер МВР проведе спецакция в “Стомана” Перник заради кражби на вода. С багери и тежка техника униформени и прокурори влязоха в пернишкия завод.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ООН преброи над 123 000 разселени в ивицата Газа

Повече от 123 000 души са разселени в ивицата...

Hoвaтa вoйнa в Изpaeл вeчe yнищoжи индycтpия зa нaд $8 милиapдa

Maлĸo пoвeчe oт 48 чaca cлeд бeзпpeцeдeнтнaтa aтaĸa нa...

“Златен” ремонт в центъра на Царево(видео)

В Царево започва ремонт на малка отсечка в централната...

Българките в султанския харем

Филмовата сага „Великолепният век“ спечели телеманите не само в...