Сподели новината.

Роботите могат да бъдат опасни, когато започват да действат без надзор от хора, но те също така могат да бъдат използвани от терористични групи за атаки, които не могат да бъдат проследени.

Въпреки че напредъкът при бойните превозни средства и безпилотните самолети помогна на военните да намалят броя на бойците, изглежда, че тези технологии представляват риск за човечеството.
Бен Доналдсън, експерт по въпросите на ООН, обяснява в интервю за Daily Star, че човечеството е на път да създаде нови оръжейни системи, които биха могли да убиват хората без нормален човешки контрол.
„Голяма част от тази технология вече съществува, а развитието й продължава да се движи в тази посока – от южнокорейските охранители с пушки, които могат сами да определят и атакуват мишените до израелския Хароп – бомби, които бродят и могат да идентифицират, избират и да нападнат подвижни мишени без надзор от хора“, твърди Доналдсън.

„Има голям риск, че технологията, която позволява автономно оръжия да убива, би се развивала много по-бързо от потенциалната технология, която би позволила да први разлика. Това означава, че автономното оръжие би било по-бързо при битка, отколкото хората“, предупреди Доналдсън.