Видиш ли този камион, ще замечтаеш да станеш ТИР-аджия!

0
1833
unnamed 5
Сподели новината.

Камионът, който виждате на тези снимки, съществува в един екземпляр. Той е създаден от Twins Custom Coaches – американска компания, на база на камионите Freightliner Argosy.

Той има невероятно спално отделение. Не само защото е гигантско, но и заради необичайното му многопластово оформление. Всъщност това е единственият камион в света с двуетажно спално отделение!
Историята на компанията Twins Custom Coaches започва в западен Уисконсин, където братята близнаци Мики и Тод Ларсън израстват заедно с баща си Глен, създавайки автомобили по поръчка, а също необичайни влекачи и камиони.
След няколко години работа в други сфери на дейност, братята решили, че е време да се върнат към любимата си дейност – изграждането на автомобили по поръчка.

През 1998 г. те основават Twins Custom Concepts. Скоро вече имат редовни клиенти и проекти за Kenwood, GMC, Oakley и много други. Правели са и проекти за автомобилни изложби. Точно по това време е замислен необичайният камион.

а плаж в пластмасови кутийки – ето докъде ни докара коронавирусът

С помощта на баща си Глен момчетата са проектирали отделение за спане, което е различно от всичко на пазара. Използвайки опита на баща си, който изминал с камион стотици хиляди километри, те започнали да създават прототип.

За основа е взет употребяван Freightliner Argosy, закупен от транспортната компания JB Hunt. Това е най-често срещаният влекач за камиони с къса колесна база и дизелов двигател Cummins.

Конструкцията на малък влекач коренно се различава от производството на тежък и огромен камион.

Трябва да сте сигурни, че когато сглобите всички части, влекачът все още може да издържи 40 тона товари. Само бащата нта близнаците е имал такъв опит.

Когато проектът на хартия бил завършен, било време да се удължи междуосието на влекача до 8250 мм. Следващата задача била да се премести двигателят и трансмисията по-близо до задния талиг и да се произведе задвижващ вал от 500 мм.

Това било важна стъпка. В обичайния Argosy, за достъп до двигателя, кабината трябва да се наклони, като всеки камион с кабина над двигателя. Но с такъв гигантски „спален чувал“, който трябва да заеме много място, би било просто невъзможно.

Следователно двигателят бил изместен назад и достъпът до него сега се осъществява през люк в пода на „спалния чувал“ и подвижни странични панели.
След това екипът започва работа по създаването на рамка на кабината. Щом бил готов, страните били обшити с алуминиеви листове. Гигантският покрив бил направен от фибростъкло.

Готовият проект е просто невероятен! Най вече фактът, че вътрешната дължина на хола е 7,5 метра! Естествено, има всичко необходимо за комфортен автономен престой на няколко души.

Например резервоар с 380 литра прясна вода, дизелов генератор с мощност 12 кВт, легло в основното помещение, гранитни плотове и система за домашно кино, която включва два LCD монитора със съраунд звук.

Тази наземна яхта дори е оборудвана с външен резервоар за вода със сгъваем кран. И не забравяйте за пълноценната баня с душ и облицовка с плочки.
Необичайното разположение на спалното отделение дава възможност да се получи допълнително пространство, без дори да се увеличи допълнително дължината на влекача.

Този проект позволи на близнаците да решат да се концентрират върху камиони по поръчка. Те преместиха производството на друго място и преименуваха компанията си на Twins Custom Coach.

Е, този камион продължава да работи и дори превозва стоки.