Чатбот подсеща пациента за профилактични прегледи

0
800
Чатбот
Сподели новината.

Софтуерът с изкуствен интелект е изцяло българска разработка

Софтуерен Чатбот, създаден от български екип, напомня за провеждането на профилактични прегледи или медицински изследвания. Той се нарича Healthy и представлява своеобразен изкуствен интелект, достъпен направо в чат канала към Facebook.

„Умният” помощник, разработка на интернет портала Ofertomed.bg и онлайн агенцията Digilab.bg, е напълно безплатен. От средата на декември досега над 450 българи са се възползвали от неговите услуги и мнозина го определят като много по-ефективен инструмент, в сравнение с напомнянето по електронна поща или sms.

Комуникацията с чатбота протича лесно и пациентите дори биха могли да се объркат, че общуват с истински човек. Софтуерният робот може да информира пациента кои са основните единадесет медицински прегледа от най-важно значение за него и при желание ще го подсеща с определена периодичност, че е добре да отиде на преглед.

Healthy е плод на усилена работа на два екипа, които са ръководени от Александра Русева и Росица Караджова. И двете решават, че новите технологии ще са от голяма помощ на всеки, който иска да се грижи за здравето си, но по една или друга причина пропуска най-важните годишни профилактични прегледи и изследвания.

„Чатботът Healthy има важна роля за повишаване общата здравна култура на потребителите и най-вече – за популяризиране на превантивния подход, който продължава да е подценяван от мнозина у нас. Доказано е, че навременното посещение примерно на мамолог или извършването на други важни прегледи може да бъде решаващо за здравето, а в някои случаи – дори за запазване живота на пациентите”, сподели Росица Караджова.

Чатбот

Healthy се намира в процес на непрекъсната доразработка и подобрение, като неговите функционалности тепърва ще се развиват. В близко бъдеще се очаква превръщането на чатбота в пълноценно мобилно приложение, което ще е неразделна част от всекидневието ни.

Разработчиците на безплатната услуга очакват до края на 2018 година да ангажират около 10 000 българи с идеята за здравна профилактика.

„За съжаление или за радост, идеята е много нова и няма готови прототипи, от които да се учим. Разработваме всичко в движение. Радваме се, че сме пионери в тази област и че други български компании ни подкрепят в дигитализирането на тази важна област – здраветo на всички нас”, разказа Александра Русева.

--------------------------