събота, май 18, 2024

Цветан Василев живее като император в Белград

Date:

Сподели новината.

За кокошката може и да няма прошка, но практиката от прехода у нас показа, че милионите затвор не ги лови. Особено когато сумарно правят над 3,5 млрд., отмъкнати от фалираната КТБ. Две години и половина след като лъсна, че е превърнал трезора в истинска кредитна пирамида, работила почти изцяло в негова полза и в тази на хората от най-близкото му обкръжение, Цветан Василев продължава и в момента да се укрива в Белград и да си живее царски.

Въпреки процедурата по екстрадиция, образувана по искане на българската прокуратура заради източването на КТБ (виж карето), той все още прекарва дните и нощите си в президентския апартамент на последния етаж на луксозния хотел „Цептер” в центъра на сръбската столица. Разполага с всички удобства. Според запознати Василев

плаща дневно около 3000 евро за ползването на хотела и охраната.

Към апартамента му се влиза само от една врата, която е строго охранявана.

Входът на апартаментът на Василев в хотел Цептер.
Входът на апартаментът на Василев в хотел Цептер.

За излизанията си в града излиза през подземния паркинг, където го поема кола. Често обаче е забелязван и пеша в центъра на града, придружен само от дискретна охрана. Обикновено така излиза, когато има среща с някои от българските си адвокати, с които отсядат в малък ресторант в близост до хотела.

  И докато си живее по царски в Белград, банкерът беглец е заформил интересен приятелски кръг. Той включва и руски олигарх, който разпъва чадър над него, предпазвайки го от връщането му у нас. Това разкриха източници на Агенция „Монитор” от Белград. Двамата с Василев са в тясно сътрудничество още от началото на 2014 година. Тогава те са сред потенциалните купувачи на сръбски трезор с цел да навлязат трайно на банковия пазар в Сърбия. Поставянето на КТБ под спецнадзора на БНБ на 20 юни 2014 г. обаче и последвалото й обявяване във фалит провалят намеренията им.

За руския олигарх се твърди, че е спец по закупуването на клонове

на чуждестранни банки в различни страни и след това налага своите методи на работа. Банките му търгуват единствено с ценни книжа, без да упражняват каквато и да било от останалите традиционни за трезорите дейности. Това пък подхранва съмнения, че финансовите институции под крилото му може да се занимават с прикриване на незаконни дейности. В момента руският олигарх отново се е засилил към навлизане на банковия сектор в Сърбия и използва Цветан Василев за съветник, твърдят нашите източници.

А междувременно вече трета година Василев все още да не е екстрадиран от Сърбия в България. Последното заседание по делото му за екстрадиция 822/2016 г. е гледано от апелативния съдия Веролюб Цветкович в Белград на 7 юни. Решението по него е от края на август, когато Цветкович го връща за събиране на още доказателства във Висшия съд. Василев е с непроменена мярка. Паспортът му е прибран от сръбските власти, има забрана да напуска страната и е задължен да се разписва в районото управление на полицията на ул. „Майка Евросима” 33 в Белград.

Източници на Агенция „Монитор“ разкриха още, че в петък в Белград е пристигнал единият от българските му адвокати.

Защитникът съдейства за обезпечаването на средствата му

от алтернативни източници, с които да се издържа в Белград, тъй като официалните авоари на банкера беглец са запорирани. От българска страна са изпратени необходимите доказателствени искания и докато сръбските власти окомплектоват материалите, ще минат поне няколко месеца, като очакванията са повторен ход на делото за екстрадирането на Василев да бъде даден не по-рано от началото на следващата година. До тогава защитниците на банкера беглец и самият той ще тупкат топката, а развитие по казуса едва ли ще има. Причината е, че сръбските магистрати отново могат да намерят повод да забавят процеса с още искания за доказателства и други съдебни процедури, с които се протака. Решението на сръбския министър на правосъдието, който се явява последна инстанция, също може да се забави за неопределено дълго време.

 

Поиска убежище като бежанец

Укриващият се от родното правосъдие мажоритарен собственик на фалираната КТБ Цветан Василев се опита да блокира делото за екстрадирането му у нас, тръгвайки по стъпките на бежанците. Банкерът беглец поиска от сръбската канцелария за бежанците (аналогична институция на Държавната агенция за бежанците у нас) политическо убежище, каквото търсят и част от бягащите към Европа имигранти.

Процедурата предвижда, че при отказ на подобно убежище решението може да се обжалва и тогава Министерският съвет в Сърбия назначава Комисия по убежищата, която трябва да прецени окончателно има ли основание неговото искане.

Трета година решават

екстрадицията му

Трета година съдът в Белград решава дали ще екстрадира у нас Цветан Василев. До това се стигна, след като бизнесменът сам се предаде на полицията в сръбската столица след едномесечно международно издирване чрез Интерпол. Прокуратурата поиска съдействието на международната институция заради повдигнатото му задочно обвинение за длъжностно присвояване на близо 206 млн. лв. Малко преди произнасянето на съда в Белград обаче у нас беше предявено ново обвинение срещу избягалия банкер – за ръководител на организирана престъпна група, източила КТБ. По делото освен Василев обвиняеми са още 13 лица.

Полицейското управление, в което Василев се разписва.
Полицейското управление, в което Василев се разписва.

Групата е действала в периода от 1 януари 2009-а до юли 2014 г. Преди два месеца разследването, което се водеше срещу укриващия се от родното правосъдие финансист за източването на 206 млн. лв. от касата на КТБ, беше трансформирано в дело за организирана престъпност и прехвърлено в специализираната прокуратура. Заради промяната прокуратурата веднага е изпратила документи до Сърбия, където от 2 години се укрива Василев. Към момента срещу него в западната ни съседка тече екстрадиционно дело по искане на българската прокуратура, по което съдът все още не се е произнесъл. Новото обвинение на Василев обаче е основание за стартирането на нов екстрадиционен процес и делото за връщането на банкера беглец се връща на кота нула в сръбския съд.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Hoвaтa вoйнa в Изpaeл вeчe yнищoжи индycтpия зa нaд $8 милиapдa

Maлĸo пoвeчe oт 48 чaca cлeд бeзпpeцeдeнтнaтa aтaĸa нa...

Българките в султанския харем

Филмовата сага „Великолепният век“ спечели телеманите не само в...

Румънски боен кораб удари мина в Черно море, която се взриви

Кораб на Военноморските сили (ВМС) на Румъния се удари...

Цената на петрола спада заради Китай и САЩ

Цената на петрола завършва "на минус" през изминалата търговска...