четвъртък, юни 13, 2024

Румънски боен кораб удари мина в Черно море, която се взриви

Date:

Сподели новината.

Кораб на Военноморските сили (ВМС) на Румъния се удари в дрейфуваща мина в Черно море, която се опитваше да неутрализира. Инцидентът е станал при лошо време в четвъртък, но екипажът от 75 души е невредим от експлозията, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Министерството на отбраната на републиката, според което екипажът не е успял да се справи със задачата поради силни ветрове и вълни.

От Министерството съобщиха, че миночистачът  “Lieutenant Dimitrie Nicolescu” (DM-29) от състава на Военноморските сили на Румъния е бил предупреден за мина, носеща се на около 25 морски мили североизточно от румънското черноморско пристанище Констанца, но не е успял да я обезвреди, преди да бъде ударен от нея.

 

“GSP Falcon съобщи за наличие на плаваща морска мина около 1145 часа, след което, в съответствие с действащите правни процедури, бяха въведени оперативни процедури за намеса със специализиран персонал”, се казва в съобщение.

Съобщава се, че румънският военен кораб е бил ударен от силни ветрове и вълни, така че не е могъл да заобиколи мината. В резултат на това мината е детонирала. Министерството каза още, че няма пострадали при експлозията и плаваемостта на кораба също не е била нарушена.

„Няма жертви и ранени в резултат на експлозията, 75 военнослужещи на кораба са извън опасност, плаваемостта на кораба не е засегната, няма сериозни щети на борда“, се казва в изявление на румънското военно ведомство.

Към миночистача е изпратен друг съд на румънския флот, който да го провлачи към Пристанище Констанца, става ясно от информацията.

Според някои източници двигателите на кораба са повредени. Образувана е пробойна в района на водолинията и кърмовата част на миночистача.

В кърмовия отсек нахлува задбордна вода, но екипажът успява да овладее ситуацията и не е имало непосредствена опасност от потъване, твърдят още от румънския флот.

Мините започнаха да се появяват в Черно море, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, а румънски, български и турски военни екипи обезвреждат тези, които се носят в техните води.

Черно море е от решаващо значение за превоз на зърно, нефт и нефтопродукти. От началото на войната Турция, Румъния, България и Украйна са унищожили 28 мини в западната част на Черно море, казаха от министерството.

“Морският влекач „Лейтенант Димитрие Николеску“ е на постоянно бойно дежурство от 5 до 12 септември и има на борда си, с цел изпълняване на мисията си, отряд от водолази за обезвреждане на експлозиви, специализирани в унищожаването на взривни устройства“, се казва още в комюнике, разпространено от румънския флот .

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Край на 20-г. сага за АМ „Струма“, пътуването към Гърция ще стане песен

Министерство на околната среда и водите, след 6 месечни...

Психар вилнее в Търново

Психичноболен мъж напада хора по улиците на Велико Търново....

Баща и син германци отвлякоха и разчлениха сънародник в село край Балчик

Варненският апелативен съд постанови 20 години затвор за Ралф...

Пожар пламна във влака Бургас – София

Пожар е избухнал в бързия влак Бургас - София,...