петък, април 19, 2024

Нов визов удар за руснаците

Date:

Сподели новината.

Днес Съветътна ЕС прие решение, с което се спира напълно прилагането на Споразумението за визови облекчения между ЕС и Русия. Вследствие на това спрямо руските граждани ще се прилагат общите правила на Визовия кодекс.

В резултат цената на визите за руски граждани за ЕС ще скочат от 35 на 80 евро, ще бъде необходимо представянето на допълнителни документи за издаването им, обработката ще отнема повече време, а за многократните визи ще се прилагат повече ограничения.

 

Очаква се решението да бъде публикувано в Официалния вестник на Общността днес и да започне да се прилага от 12 септември.

Контекст

Първоначалното споразумение между ЕС и Русия за улесняване издаването на визи влезе в сила на 1 юни 2007 г. Неговата цел беше да улесни издаването на визи за краткосрочно пребиваване (не повече от 90 дни в рамките на 180 дни) въз основа на принципа на реципрочност.

На 24 февруари 2022 г. Европейският съвет осъди по възможно най-категоричен начин военната агресия на Русия срещу Украйна и изрази пълна солидарност с Украйна и нейния народ. На 25 февруари ЕС прие допълнителни ограничителни мерки срещу Русия, както и частично спиране на прилагането Споразумението за визови облекчения за дипломати, други руски служители и бизнесмени.

Оттогава ЕС прие допълнителни мерки в отговор на действията на Русия и в подкрепа на Украйна и украинския народ. На неформалното си заседание от 31 август министрите на външните работи постигнаха политическо споразумение за преминаване към пълно спиране на прилагането на Споразумението за визови облекчения.

Пълното спиране засяга всички категории пътници, пристигащи в ЕС за кратък престой. Очаква се Комисията да представи допълнителни насоки, за да гарантира, че това спиране няма да окаже отрицателно въздействие върху лица, пътуващи до ЕС по наложителни причини, като журналисти, дисиденти и представители на гражданското общество.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Извънредна заповед, която касае всички ученици!

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков издаде...

Към Странджа идва потоп

В събота слънцето, облаците и дъждът ще танцуват заедно....

България и Румъния с грандиозен проект край Русе

Двете речни администрации на България и Румъния изграждат съвместна система за...

Неописуема трагедия в Кюстендил

Първи смъртни случаи на коклюш са регистрирани у нас...