събота, юни 15, 2024

Тревога! Дюнерът в Германия достига 10 евро

Date:

Сподели новината.

Гермците критикуваха Олаф Шолц заради рязкото покачване на цените на дюнерите. Има призиви за таван на цените на изключително популярната улична храна. В някои градове дюнерите вече струват 10 EUR спрямо 4 EUR само преди две години.

Нарастващата цена на дюнер кебап доведе до призиви за държавна програма за субсидиране, за да се запази достъпността на ястието, засегнато от инфлацията, пише The Guardian.

Канцлерът Олаф Шолц дори публикува в социалните мрежи обяснение, че покачването на цените отчасти се дължи на нарастващите заплати и разходите за енергия. „Удивително е, че където и да отида, младите хора ме питат дали трябва да има таван на цените на донерите“, каза Шолц.

 

 

Крайнолявата партия Die Linke иска да представи на парламента предложение за въвеждане на таван на цените на дюнери, за да контролира високите наеми.

Партията препоръчва таван на цените от 4,90 EUR и 2,90 EUR за млади хора, особено от семейства с ниски доходи. Това предполага, че всяко семейство може да получава ежедневни дюнер ваучери.

Die Linke изчислява, че около 400 000 дюрнера се изяждат дневно само в Берлин и подобна програма за субсидиране би струвала повече от 4 млрд. EUR годишно.

 

 

Хана Щайнмюлер, член на парламента от Зелената партия, която обикновено призовава хората да се откажат от месото, повдигна въпроса в парламента по-рано тази година: „За младите хора сега това е толкова важен въпрос, колкото и къде отиват, след като напуснат дома си”.

На едно събитие млад мъж от турски произход се приближи до Шолц и каза: „Плащам 8 евро.“ Говорете с Путин, искам да платя 4 евро.”

Канцлерът изключи контрола върху цените като „неработещ“ в свободна пазарна икономика. Вместо това той похвали „добрата работа на Европейската централна банка“ за намаляване на инфлацията.

Сред отговорите в социалните мрежи някои млади хора призоваха за завръщането на Ангела Меркел.

Дениз, продавач на дюнери в павилион близо до гара Фридрихщрасе в Берлин, където цената се е повишила от 3,90 EUR на 7 EUR за малко повече от две години, каза, че не вижда как цената може да падне скоро. „Бяхме принудени да повишим цената поради рязкото увеличение на цените на наемите, енергията и храните. Хората ни говорят за „дюнерфлация“ през цялото време, сякаш ги заблуждаваме, но това е напълно извън нашия контрол”, казва Дениз.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Роден наркоман смрази Гърция с убийството на дъщеричката си

На 10 април 2014 г. един българин отива в...

Апокалипсис: Южна Германия е под вода, наредиха евакуация

Порои предизвикаха мащабни наводнения в Южна Германия. 1300 домакинства...

Трагична смърт на българин в Холандия

Влак блъсна и уби 22-годишен гурбетчия от Кърджалийско в Нидерландия,...

Заради липсата на кадри: Германия губи милиарди

В анализ на Института на германската икономика се казва,...