сряда, април 17, 2024

Цената на петрола спада заради Китай и САЩ

Date:

Сподели новината.

Цената на петрола завършва “на минус” през изминалата търговска седмица въпреки лекото повишение в петък. Това се случва на фона на спадането на търсенето на суровина от страна на Китай и наличието на предостатъчно количества на пазара.

От началото на седмицата цените на петрола сорт Brent, както и американският суров лек суров петрол WTI спаднаха с над 3%, като в четвъртък цените спаднаха на нивата от януари, преди започването на войната в Украйна.

На лондонската борса цените на Brent достигнаха 89,82 долара за барел към 8:20 часа българско време, което е лека корекция нагоре спрямо 89,15 долара за барел, на каквато стойност се търгуваше в четвъртък. Цената на сорта WTI на борсата в Ню Йорк пък е 83,99 долара за барел.

Именно забавянето на китайската икономика е сред основните фактори за ценовия спад. В основата на този спад пък е политиката за “нулев ковид” на китайските власти, при която многомилионни градове биват изолирани дори при наличието на няколко десетки случая. Така според данни на японската инвестиционна банка “Номура” такива строги мерки действат в 49 града в Китай, като 291,7 души нямат възможност за свободно движение.

Освен това публикувани в четвъртък данни на американското министерство на енергетиката показват и рязко увеличение на запасите на петрол в страната. За седмица запасите на САЩ са се повишили с 8,85 милиона барела, достигайки 427,19 милиона барела.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Kpизa в нeбeтo: He дocтигaт caмoлeти, a лeтнитe пътyвaния щe ca нa peĸopдни нивa

Глoбaлнaтa aвиoиндycтpия e изпpaвeнa пpeд лятнa ĸpизa, ĸaтo тъpceнeтo...

Падна цената на петрола на ОПЕК

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки...

Арестуваха 80-годишен мъж, издирван от 27 години

80-годишен мъж беше арестуван на лондонското летище "Хийтроу" след...

Директен влак от Букурещ до Истанбул, София и Варна тръгва от лятото

Между 14 юни и 14 октомври международният влак „Румъния"...