петък, март 29, 2024

Къде може да хапнете най-вкусно в България

Date:

Сподели новината.

Мъдрият подход да си организирате кратко и вълнуващо пътуване, е да го посветите на някакъв кулинарен интерес. Така не само можете да задоволите стомашните си капризи, но и да си създадете емоция, която да трае много повече от времето, необходимо за изяждането на едно тристепенно меню.

Ако споделите подобно пътуване с приятели, това може само по себе си да си остане “вашето си прекарване” и постепенно да се превърне в принцип на опознаване на България, а защо не и на света.

Единственият риск, с който всеки кулинарен пътешественик се нагърбва, е да се върне с доста завишени стойности на килограмите.

При умерено хранене, разумно пиене, редовна спортна активност или пък комбинирането на подобни пътувания със СПА процедури, неприятното “закръгляне” може спокойно да се избегне. Предлагаме ви няколко приятни кулинарни дестинации, пътуването до които може да се окаже най-незабравимата почивка, която сте имали.

Път към месото

Преди години на един журналистически семинар на хора от цяла Европа задали въпрос към присъстващите кое е националното им ястие. И се заредили разни гулаши, кебапи, кок о ван, боршове, баници и какво ли още не.

Дошъл редът и представителката на Сърбия да сподели с колегията какво е най-емблематичното блюдо на страната й.

Тя помислила, позавъртяла очи, пък изрекла на висок глас: „Е па мЕсо!” И права е била.

Ние, българите, може и да сме добри в скарата и приготовлението на месо, но сърбите са богове в това отношение. Затова, ако не държите да пробвате най-добрата българска мешана скара например или пък мечтата ви не се върти около някое пълнено със зеле прасенце, най-добре задоволете кулинарната си мечта със сръбска скара.

Тази войводска храна е дала енергия на много сръбски герои и с основание се счита за истинска “мъжка” гозба.

В една добре представена сръбска скара плескавицата е сочна и не е нито препечена, нито сурова, ущипците са крехки и може би леко пикантни, а опечено вчера и сервирано претоплено днес месо е кръвна обида.

За да хапнете истинска сръбска скара, идете при класика на това изкуство у нас – Миро.

“При Миро” си е запазена марка за добра сръбска скара, която може да се хапва както в София, така и на път за Южната ни граница, на пет километра от Благоевград, в село Железница.

Това е, така да се каже, задължителна спирка по пътя към Гърция, още повече, че по това трасе традиционно се спира и за овче кисело мляко в ханчето в Кресненското дефиле. В последните години млякото беше изгубило малко от някогашната си слава, но наскоро ходили казват, че отново си заслужава човек да се отбие за този десерт в комбинация със сладко от боровинки, малини или къпини.

В името на доброто месо можете да скокнете и до Самоков, където се намира ресторант “Старата къща”. Там месото също е на почит, като особено си заслужава да си организирате този маршрут през зимата, когато пистите са готови за ски, а червеното вино е по-важно от водата.

Вкусно приготвено месо се хапва и на много други места в България, но тъй като идеята е да съчетаем храната с приятен маршрут, оставяме на вас да си намерите своите хранително-пътешественически предизвикателства.

Национална кухня

Става дума за класическо, вкусно шкембе с много чесън и оцет, студен и плътен таратор, истинска мусака, неустоима дроб сарма, постен или месен гювеч, пълнени чушки, капами, яйца по панагюрски, баници, катми и всичко, което си спомняте баба да е готвила.

Такива места в България с лопата да ги ринеш, но не са толкова много тези, които наистина държат на качеството и го следват през годините.

Лично аз никога не се отказвам от ядене в някоя от традиционните гостоприемници в Копривщица. Дори и някоя да ме разочарова с туристическата си нехайност, веднага сменям с друга.

Забележително добра е кухнята в ресторант “Национал” в Хисаря. Освен вкусно, там е и много приятно – с прекрасна градина, по домашно уютно обслужване и спокойна атмосфера.

Добре можете да хапнете по националному и в ресторант “Хаджи Николи” във Велико Търново. Истината е, че винаги имам едно на ум в ресторанти с толкова богато меню, което твърдят, че поддържат, както и с факта, че предлагат заедно и гурме, и европейска, и национална кухня. Едни прости яйца по панагюрски, които един път извънредно ми приготвиха тук, са моето доказателство, че понякога и този тип заведения могат да работят добре.

Търново е добра дестинация за бърз гурме туризъм и защото наоколо е пълно с малки и живописни градчета и села, където и кухнята си заслужава.

Мога да бия например целия път до село Мийковци, недалеч оттук, за да хапна каквото и да е сготвено в кръчмата в центъра му.

Още помня едни пълнени чушки, които готвачът беше затапил със съвършено кръгло резенче домати и полял с най-вкусния бял сос на света.

В Търново можете да дойдете и заради митичния ресторант “Щастливеца”. Те всъщност са три, но тези в мола и в сити център “Полтава” ще ги пропусна, защото не могат да се сравнят с атмосферата в “Щастливеца” в Стария град. Това е най-добрата дестинация, ако ви се пробва нещо, но не знаете какво. Менюто се сменя и подновява, има и сезонни предложения, които са в състояние да ме откажат от всяка диета, при това без да изпитвам никакво чувство на вина.

Кулинарен СПА туризъм

Както ви казах в началото, всяко удоволствие си има цена, а тази за кулинарното такова се измерва в килограми.

Да, знаем, че тънкостта е в мярката, ама пък като ти е вкусно и душата ти се е отворила от пътуването, емоциите и приятелите, как да я знаеш къде е?!

В този смисъл, ако искате да съчетаете наистина добрата храна със здравословен уелнес режим, красива и чиста природа и луксозна почивка, тръгвайте за Банско и още сега си запазете пакетна почивка в Premier Luxury resort.

Ресторантите тук са цели два и са едни от най-добрите в страната. Царството на месото е в ресторант “Амброзия”, а това на българската, гръцката, японската и, забележете, американската кухня е в ресторант “Дионис”.

Рецептите са оригинални и приготвени без любимите на родното ресторантьорство “побългарявания”.

Ако си вземете пакетна тридневна почивка Dine and unwind например, имате безплатна вечеря при пристигането си. В пакета се включват още богата закуска, свободен достъп до уелнес центъра на хотела, тридесетминутен масаж, 25% намаление на спа процедурите, 20% по-ниски цени на бара на басейна между 17 и 19 часа всеки ден, свободно паркомясто, безжичен интернет навсякъде, анимация за децата и 10% отстъпка от цената, ако решите до края на ноември да повторите кулинарно-релаксиращия си уикенд.

Съветвам ви да го направите – когато е съчетано с хубава храна, малки удоволствия за тялото и любими хора, с които да споделиш всичко това, пътешествието си е направо сбъдната мечта.

Източна кулинарна философия

Преди години такова нещо като източна кухня нямаше. Помня добре първия суши ресторант около софийската улица Витошка и плахите ми студентски опити да опитам това нещо, за което бях чела в книгите.

Сега японски, китайски, корейски и тайландски ресторанти има почти под път и над път, но точно заради това е трудно да попаднеш на истински добър.

Ако трябва да излезете от София и да съчетаете едно дзен хапване с пътешествие, тръгвайте направо за корейския ресторант Kimmi в Благоевград.

Заради тайландската храна си заслужава и да предприемете едно пътуване до Варна и ресторант Inter Thai.

Що се отнася до добрата японска храна, извън София няма много ресторанти, които могат да се похвалят с наистина добро качество. Въпреки това, ако ви се ходи до морето и в същото време ви се хапва суши, пробвайте това в Edo Sushi & Teppanyaki.

Ако не са го развалили от последното ми ходене там преди година, можете да разчитате на много добра, лека, източна храна по българското крайбрежие.
2

Oще: premier luxury resort  банско  банско спа  гурме  кулинария  кулинарни пътешествия  месо  мила янева  обилно хапване  почивка  предложения  пътешествие  пътуване  ресторант “амброзия” банско  ресторант “дионис” банско  ресторанти в банско  спа  спа в банско  спа ризорт  спа хотел  уелнес пакет  хапване  ядене.

Източник: Уеб кафе

 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на лакомниците! 9 храни, които можем да похапваме късно вечер

Много хора имат навика да хапват стабилно на вечеря,...

Избират с конкурс най-добрата рибена чорба на Бургас

На 13, 14 и 15 септември в Бургас ще...

Къде правят най-добрата храна в Стара Загора

Стара Загора все търсим нещо, понякога търсим забележителности, друг...