понеделник, април 29, 2024

Залезът на Карфур

Date:

Сподели новината.

Гръцката Marinopoulos, която държи франчайз правата за магазините Carrefour в България, най-вероятно ще бъде изкупена от конкурента си Sklavenitis, съобщи Ekathimerini. Според изданието сделката е била одобрена от Alpha Bank, което се е случило и след като Eurobank е одобрила увеличение на кредитните линии, за да бъде спасена Marinopoulos. Очаква се зелена светлина да дадат и другите банки кредиторки – Piraeus и Националната банка на Гърция, след което процедурата да започне официално. В сряда от Sklavenitis са потвърдили намеренията си, за които ще използват 360 млн. евро банково финансиране, но не става ясно как точно ще бъдат използвани те.

Marinopoulos поиска защита от фалит в края на юни, след като беше поискана несъстоятелността й от страна на кредиторите. Дълговете на компанията достигат рекордните за Гърция 1.3 млрд. евро и са към банки и доставчици. От Marinopoulos твърдят, че натрупаните задължения са заради тежката икономическа ситуация на страната. Компанията получи защитата със срок до 21 септември, за да реорганизира бизнеса си, преди да излезе официално решение на съда. Според плана за преструктуриране над половината от дължимото към доставчиците на Marinopoulos ще бъде отписано.

Падението на Marinopoulos

Гръцката верига влиза в търговския бизнес през 1962 г., когато отваря първия си супермаркет в страната. През 1999 г. Marinopoulos създава съвместно предприятие (50 на 50%) с френската верига, с което управляват магазините Carrefour. Marinopoulos става лидер в ритейл сектора на Гърция, като започва да отваря франчайзи и в други държави, включително и България, където стъпва официално през 2009 г.

Кризата в Marinopoulos започва през 2010 г. заради проблемите в гръцката икономика. През 2012 г. френската компания се изтегля от съвместното предприятие и Marinopoulos остава едноличен собственик на правата за веригата магазини Carrefour за региона. През 2015 г. Carrefour губи първото си място в ритейл сектора на Гърция от белгийската Delhaize, а в България “КМБ България” започва да затваря магазини.

Спасителят Sklavenitis

Sklavenitis, която е пряк конкурент на Marinopoulos в ритейл сектора, предложи да поеме управлението на 33 хипермаркета на Marinopoulos още през февруари тази година. В последните години Sklavenitis настига конкуренцията си по пазарен дял с 6.2% от общия пазар, а Marinopoulos върви само надолу. Към март тази година Marinopoulos все още разполага с 823 магазина. Сделката е важна тъй като от молбата на Marinopoulos до гръцкия съд става ясно, че групата има дългове в размер на 1.3 млрд. евро, което отговаря на 0.7% от БВП на Гърция. 100 милиона от тях са към държавата под формата на данъци и осигуровки, 723 млн. се дължат на кредитори и доставчици, 338 млн. евро са от взети заеми и 159 млн. са неизплатените наеми на търговските обекти. Освен всичко Marinopoulos дължи и 4.3 млн. евро на над 12 хил. свои служители. Сумите са към края на 2015 г.

Залезът на Carrefour България

В България Carrefour оперира чрез дружеството “КМБ България” и след като имаше 21 магазина през 2014 г., е в постоянен упадък оттогава насам. Сметките ѝ са под постоянен запор, компанията опита и сливане с “Пикадили” през 2014 г., което се оказа неуспешно. В момента три бивши обекта на “Карфур” се продават от ЧСИ – в Бургас, Стара Загора и София (кв. “Люлин”), като при първото предлагане на имотите в Стара Загора и София нямаше интерес от страна на купувачи. Ако сделката се случи на ниво централи в Гърция, не е ясно как това ще се отрази върху бизнеса с магазините в България и региона.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...