събота, април 20, 2024

Държавата гони немски инвеститор, той шокиран от отношението

Date:

Сподели новината.

Германският холдинг „Телио“ е шокиран от отношението на българските институции в лицето на Министерство на правосъдието.

В позиция, получена на редакционната поща  се посочва, че изненадващо са получили заявка да спрат дейността си в затворите, поправителните домове, затворническите общежития и десет от арестите в България. Припомняме, такава заявка даде с думите си и министър Екатерина Захариева по време на посещението си в Пловдивския затвор вчера.

Компанията „Телио” от десет години има договор за осигуряване на комуникациите в местата за лишаване от свобода, като през годините на три пъти е намалявала цените на телефонните разговори, без това да е изрично упоменато в договора.

Всяка нова инсталация и инвестиция, които са за сметка на компанията, са правени след заявено желание от страна на съответното поделение и потвърждение от страна на отговорната дирекция към Министерство на правосъдието (МП) в България, посочват от компанията и обясняват, че няколкократно са отправяли запитвания за продължаване на партньорството, както са отправили и своята нова оферта.

Винаги сме изявявали желание да се явим на търг, защото по закон такъв трябва да бъде организиран. Вместо отговор, получихме предизвестие да изключим системата“, заявяват от „Телио“.

От пресцентъра на Министерство на правосъдието заявиха за news.bg, че не са запознати с позицията на компанията и коментар биха могли да дадат едва след като получат писмото на „Телио”.

От компанията недоумяват как е възможно толкова сложна и скъпа система да бъде заменена само за няколко дни от друг оператор, вероятно местен, без да бъде обявен прозрачен и професионален търг.

„Без съмнение ще понесем големи загуби, никога не сме допускали, че дългогодишен договор и инвестиция от около 2 милиона евро могат да бъдат прекратени за няколко минути. Категорично този казус ще бъде централна тема в много международни медии, ние самите естествено ще сезираме и всички институции в Европейския съюз, а това само ще навреди на имиджа на България“, заявява директорът на „Телио” за Централна и Източна Европа Немет.

„Телио“ е германска компания, основана през 1998 г., която се занимава с разработка, инсталация и поддръжка на комуникационни системи. Технологиите и решенията, които предоставя компанията, са изключително предназначени за корекционни институции. Те са съобразени с изискванията на местното законодателство и нужди и имат ресоциализационен ефект. Компанията оперира в Европа, Африка, Азия и Близкия изток.

Към момента „Телио“ обслужва над 520 затвора в света, включително ареста на ООН в Швенинген, Холандия. В България компанията е представлявана от „БиВифон България“ от 2007 г.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Страшен скандал с коронавируса в Смолян

Двама мъже от Смолянско, обявени от Националния оперативен щаб...

Тревога в Димитровград! Има ли коронавирус ?

Трима нови пациенти са приети в Инфекциозно отделение на...

Скандал заради пометени българи в Норвегия

Започва международно разследване на инцидента с двамата български моряци,...

Водата на Перник се превърна във война

Ще съдим "Софийска вода" за неверни данни в доклад,...