Заприиждаха сигнали за изборни нарушения в секциите с българските изселници в Турция (ВИДЕО)

0
152
prodaljavame promqnata konstantin bachiiski 17
Сподели новината.

Хора, които не знаят български език и хора, които нарушават Изборния закон, гласуват вместо вас. Събудете се от дълбокия сън, отидете до секциите и защитете България – призова Константин Бачийски, водач на листата с кандидати за народни представители на „Продължаваме Промяната“ от Бургаски избирателен район.

Повод за неговия призив са сигнали от представители на коалицията, които наблюдават изборния ден в секциите с български изселници в Турция.

От изпратените видео материали става ясно, че председатели на секционни избирателни комисии дори не знаят български език, много от членове на комисиите също, а разговорите около машините за гласуване масово се водят на турски език.

Според Чл. 95. От Изборния кодекс за членове на секционната избирателна комисия се назначават лица, които имат право да гласуват в съответния вид избор и владеят български език.

Освен, че масово е нарушен законът, възниква въпросът, как тези председатели, който не говорят и не могат да четат на български, изобщо работят с изборните документи, как управляват изборния процес и спазването на закона, как ще попълнят протокола в края на деня и сигурни ли са какво точно подписват.

Нещо повече, в един от файловете се вижда как член от комисията не само консултира някои от гласуващите хора как да гласуват, но буквално гласува вместо тях.

В много секции местните представители от комисии всячески се опитват да отпратят хората, дошли от България да следят изборния процес и да предотвратяват нарушения. А те не са само в една секция.

Докато нашите момчета и момичета пропътуваха по пътя на честта хиляди километри из чужда страна, за да защитят честността на вота, тук в България има хора, които не намират сили и смисъл да отидат на двеста метра до близкото училище, където да гласуват. Това е повече от безразличие. Това е национално предателство – коментира Константин Бачийски.

Заедно със свои съмишленици от 2017 год. до днес той организира мисии за опазване на честността на вота в секциите с българските изселници в Турция.

На 2 октомври „четниците“ под ръководството на Бачийски“ надхвърлят 300 души.

„Вършим това не за почести или слава, правим го, защото вярваме, че това е правилно и никой не трябва да влиза в Народното събрание чрез измама. Отидете и гласувайте, извървете и вашия път на честта, както го направиха нашите „четници“ – заяви Бачийски преди самият той да гласува.

 

--------------------------