За поредна седмица в САЩ горивата поевтиняват

0
139
768x432 2 2
Сподели новината.

Бензинът в САЩ поевтинява вече седем седмици подред, като средната цена на галон се доближава до 4 долара, обобщи АП.

Последната най-висока стойност от 5,02 долара за галон е регистрирана на 14 юни. Оттогава средната цена на галон бензин A-92 е спаднала със 17% до 4,19 долара във вторник.

Експертите отбелязват, че световното търсене на петрол напоследък е намаляло поради забавянето на икономическия растеж в целия свят, включително в Китай. Това доведе до подобряване на предлагането на петрол, а оттам и до по-ниски цени на горивата на едро.

„Наблюдаваме значителен спад на цените на едро в почти всички краища на страната“, отбелязва Том Клоза, ръководител на енергийните анализи на OPIS, цитиран от MarketWatch.

Данните за търсенето и проучванията на потребителите също показват, че американците прекарват по-малко време зад волана.

Дали цените на бензина ще продължат да намаляват, зависи от няколко фактора. Според анализатори евентуални урагани в Мексиканския залив могат да нарушат работата на рафинериите, а непредвидени събития, свързани със ситуацията в Украйна, могат да предизвикат ново повишение на цените.

Патрик Де Хаан, ръководител на отдела за петролни анализи в GasBuddy, смята, че цените на бензина в САЩ са достигнали своя връх през юни. Според него средната цена може да падне под 4 долара за галон през следващите една-две седмици, ако няма сериозни прекъсвания в доставките.

„Ако нищо не се случи, през октомври, ноември и декември цените могат да паднат чувствително под 4 долара за галон средно за страната“, казва експертът.

Сегашните цени вече отчитат забавянето на икономическия растеж в САЩ. Цените на горивата могат да спаднат още повече, ако страната изпадне в рецесия, подобна на икономическата криза от 2007-2009 г.

Има признаци, че рекордно високите цени на бензина оказват влияние върху шофьорите. Според проучване на Американската автомобилна асоциация (ААА), публикувано в края на юли, почти две трети от възрастните американци вече са променили навиците си на шофиране от март насам, когато цените на бензина започнаха да се покачват. От тях 88% казват, че шофират по-малко, а 74% се опитват да променят начина на шофиране, за да спестят пари от бензин.

GasBuddy изчислява, че шофьорите са намалили покупките си на бензин през лятото с около 5-10% в сравнение със средната стойност за последното десетилетие.

Въпреки че цените са намалели, все още има големи различия между отделните региони на страната. Понастоящем в 19 щата, предимно в южната част на страната, бензинът е средно по-евтин от 4 долара за галон, според данни на OPIS. Най-ниската цена – 3,69 долара за галон – е в Тексас.

Средната цена на бензина в Калифорния е 5,59 долара – най-високата в страната. Това е с една трета повече от средното за страната, но цената е спаднала с 13% от пика си през юни.

--------------------------