сряда, февруари 28, 2024

В Нидерландия не достига водата

Date:

Сподели новината.

Правителството на Нидерландия обяви в сряда недостиг на вода след необичайно сухо лято без прогноза за дъжд през следващите две седмици, предава Ройтерс.

 

Безпрецедентните горещи вълни обхванаха големи части от Европа и Съединените щати миналия месец, предизвиквайки призиви за повече усилия за справяне с глобалното затопляне, което според учените прави периодите на изключително горещо време по-чести и смъртоносни.

 

Тъй като две трети от населението в Нидерландия живее под морското равнище, сушите могат бързо да се превърнат в остър проблем в Холандия, което води до затлачване на реките и възпрепятстване на водния трафик.

 

Допълнителен проблем възниква от изсъхването на дигите – много от тях изискват теглото на самата вода, за да останат стабилни.

 

“Виждаме как в Нидерландия става по-сухо от няколко седмици поради изпарението в нашата собствена страна и много ниските речни потоци от чужбина”, каза Микеле Блом от Агенцията за обществени дейности и управление на водите на страната, която отговоря за справянето със сушите.

 

В момента шлеповете по долното течение на Рейн – важен маршрут за транспортиране на въглища от Ротердам до германските производители на стомана и енергия – работят с по-малко от половината капацитет.

 

Нивата на подпочвените води обаче намаляват и “са много ниски на места на юг”, каза министерството, което води до цъфтеж на водорасли и измиране на рибата.

 

Питейната вода не е засегната.

 

Властите призовават хората да пестят вода, като южните провинции Зеландия и Лимбург молят хората да не използват повърхностни води за поливане – мярка, която засяга фермерите.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Гледат дело срещу Тръмп на 25 март

Доналд Тръмп ще стане първият бивш президент на САЩ,...

Откриха на пихтия трупа на българин във Великобритания, заснел смъртта си

27-годишен българин е загинал в автомобилна катастрофа във Великобритания,...

Цeнитe нa жилищaтa в Гepмaния нe ca пaдaли тoлĸoвa pязĸo oт 60-тe гoдини нacaм

Жилищният ceĸтop в нaй-гoлямaтa иĸoнoмиĸa Eвpoпa Гepмaния ce cpивa....

Републиканците искат бързо да пратят 17,6 млрд. долара за Израел

Шефът на Камарата на представителите - републиканецът Майк Джонсън,...