неделя, юли 21, 2024

В Нидерландия не достига водата

Date:

Сподели новината.

Правителството на Нидерландия обяви в сряда недостиг на вода след необичайно сухо лято без прогноза за дъжд през следващите две седмици, предава Ройтерс.

 

Безпрецедентните горещи вълни обхванаха големи части от Европа и Съединените щати миналия месец, предизвиквайки призиви за повече усилия за справяне с глобалното затопляне, което според учените прави периодите на изключително горещо време по-чести и смъртоносни.

 

Тъй като две трети от населението в Нидерландия живее под морското равнище, сушите могат бързо да се превърнат в остър проблем в Холандия, което води до затлачване на реките и възпрепятстване на водния трафик.

 

Допълнителен проблем възниква от изсъхването на дигите – много от тях изискват теглото на самата вода, за да останат стабилни.

 

“Виждаме как в Нидерландия става по-сухо от няколко седмици поради изпарението в нашата собствена страна и много ниските речни потоци от чужбина”, каза Микеле Блом от Агенцията за обществени дейности и управление на водите на страната, която отговоря за справянето със сушите.

 

В момента шлеповете по долното течение на Рейн – важен маршрут за транспортиране на въглища от Ротердам до германските производители на стомана и енергия – работят с по-малко от половината капацитет.

 

Нивата на подпочвените води обаче намаляват и “са много ниски на места на юг”, каза министерството, което води до цъфтеж на водорасли и измиране на рибата.

 

Питейната вода не е засегната.

 

Властите призовават хората да пестят вода, като южните провинции Зеландия и Лимбург молят хората да не използват повърхностни води за поливане – мярка, която засяга фермерите.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

3200 евро нетна заплата в Германия

Paзлиĸaтa мeждy възнaгpaждeниятa в oтдeлнитe дъpжaви члeнĸи e зaбeлeжитeлнa...

Ужасяваща смърт застигна българин на плажа в Кавала

Български турист на 66 години се удави край гръцкия крайбрежен...

Българин изчезна в Нюрнберг, търсят го под дърво и камък

Млад българин е изчезнал в Германия. За това съобщиха...

Неописуем ужас с българи край прочут гръцки остров в Егейско море

Десет българи бяха спасени днес от аварирала ветроходна лодка...