Ямболската икономика в силен подем

0
2422
dva obekta v qmbol sa nominirani za godishnite nagradi na ministerstvo na turizma 480616
Сподели новината.

С рекордно ниска безработица и с видими инвестиции, но все още с ниски доходи се характеризира икономиката в Ямбол през 2017 г., а и в начаолото на 2018 година.

В Ямбол почти нямаше сектор, който да не страдаше от липса на кадри, а в същото време се откриваха и нови работни места. Това доведе до рекордно ниска безработица през ноември от 6,9 % за цялата област и от 3,6 % за Ямбол. Регионът ни се нареди на 11-то място по ниво на безработните, но в същото време по брутна работна заплата продължаваме да изоставаме – през третото тримесечие на 2017 г. сме на 19-то място по доходи с брутна заплата от 787 лв., която се равнява на 617 лв. чисти доходи.

Най-голямата от тях е на “ЛИДЛ България”, които откриха втората си логистична база на автомагистрала „Тракия” край Кабиле. В нея бяха инвестирани 80 млн. лв. и разкрити 150 работни места. Цялата площ на логистичния център е 200 000 кв. м., от които 50 000 кв. м са складова база. Това е единствената логистична база в България, сертифицирана по стандарта BREEAM, ниво “Отлично”. При създаването й са използвани екологични и дълготрайни материали в строителството. Оборудвана е със соларни панели, пълно LED осветление, както и със система за управление на сградните инсталации. Така складовата база използва с 30 % по-малко енергия, отколкото ако бе проектирана и изпълнена като стандартна сграда. Освен инвестицията в логистичния център, „Лидл България” инвестира и във важни за региона и местната общност проекти. Инвестицията в тях възлиза на 1,5 млн. лв. Компанията изгради 7-километров газопровод в с. Кабиле и предоставя безвъзмездно бетонови панели за пътища на община „Тунджа”. Предстои изграждането на кръстовище пред логистичния център, локално платно за камиони и LED осветление на близките паркинги на магистрала „Тракия”.

Не случайно Логистичен център Кабиле беше обявен за Сграда на годината в категория “Производствени, логистични и търговски сгради” и получи награда “Зелена сграда”. В същата категория беше номинирана и втората по-голяма инвестиция в Ямбол – строителният хипермаркет на ямболската строителна фирма „ABC инженеринг”. Инвестицията за новия строителен хипермаркет  е в размер на 2 922 831 лв., осигурени са 109 нови работни места, а 720 000 лв. са вложени за внедряване на нови технологии и продукти.

Третата значителна инвестиция в Ямбол е на „Практикер Ритейл” ЕООД за откриването на хипермаркет. В него са вложени 10 043 258 лв. и са разкрити 70 работни места.

И трите фирми бяха номинирани за инвеститор на годината за Ямболска област. “ЛИДЛ” в категория „Големи предприятия”, а другите две фирми – в категория „Средни предприятия”.

Конкурентът на “ЛИДЛ” –  „Мебели Виденов”, тази година са инвестирали 3 726 078 лв. в строителство, транспортни средства и обзавеждане и са разкрили допълнително 7 работни места. Фирмата е направила и инвестиции за внедряване на нови технологии при производството на мека мебел.

В категория „Средни предприятия” са номинирани и Агро кепитъл 2011 ЕООД, които се занимават с производство и търговия със селскостопанска продукция. Те са инвестирали 15 000 000 лв. и са разкрили 30 работни места. Номинирани са и „Приматекс ООД”, които се занимават с облагородяване на прежди, платове и облекла.  Тяхната инвестиция е  за реконструкция и модернизация в размер на 313 000 лв. и са разкрити  10 нови работни места.

В категория „Малки предприятия” има четири номинации. „ ВИТАГРЕЙН БГ АД”, чийто предмет на дейност е търговия със зърнени и маслодайни култури е инвестирала 2 076 000 лв. и е разкрила 2 нови работни места.

Производителят на платове „СЕВИНА ЛТД” ЕООД  е направил инвестиции за откриване на нови производства на платове, реконструкция на сгради в размер на 1 525 000 лв. и е разкрил 20 нови работни места.

Производителят на мебели  „ДИСКРЕТ” ЕООД е инвестирал в разширение, модернизация и оборудване на нови производствени помещения в размер на 680 000 лв. и е разкрил 12 нови работни места.

Интересен факт е, че бизнесът от региона е успял да спечели проекти за над 29 млн. лв., като една част от тях са собствено участие, а другата е безвъзмездна финансова помощ. 28 от фирмите са ямболски, 2 са тунджански, една е с регистрация в Елхово и 5 са стралджански.

Видимо ямболската икономика се развива и инвестира както лични, така и европейски средства, но за да привлече работна ръка трябва да инвестира и в хората, като повиши доходите, за да не бягат младите хора към по-големите градове или в чужбина за по-достоен живот.

Източник- Делник

Автор – Диана Иванова

--------------------------