Ключови инвестиции раздвижват икономиката на Видин и Северозапада

0
2194
9687789897897897879
Сподели новината.

Очакваме три ключови инвестиции да се осъществят в рамките на следващите три до шест месеца в периферията на Северозападния регион – Плевен, Ловеч, като постепенно вървим към “по-тежките” градове като Видин. Това обяви по БНР Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ).

“На финалната права сме с няколко ключови инвестиции за Северозападния регион, които скоро ще бъдат обявени. Говорим за автомобилната индустрия, която през  последните години се развива много динамично в България – над 130 компании оперират в България и произвеждат части за големите автомобилни концерни. От 90 до 100% от автомобилите, които се движат в Европа, имат части, произведени в  България”, отбеляза Янев.

По думите му усилията на БАИ и Министерството на икономиката е да привлекат „истински автомобилен производител в България”.

Стамен Янев прогнозира, че в България могат да се произвеждат електромобили или пък “на този етап да имаме производство, голяма част от  научно-развойната дейност, която е ключова за тази специфична индустрия, да се  осъществява в България”.

“Голямата ни амбиция е тук да има един голям научно-развоен център, който да събира умовете, познанията и достиженията в  тази област на немската индустрия, а и на китайската индустрия, информира изпълнителният директор на БАИ. – Ако  през миналата година достигнахме връх за последните три години на проекти, зад които страната е застанала – инвестиционни проекти, които  получават сертификат от нас и от Министерството на икономиката – 31, а общият им обем от инвестиции е приблизително 350 млн. лева, в началото на тази  година имаме десет такива проекта, но общата им стойност е над 600 млн. лева, а са минали едва четири месеца от началото на годината. Смело мога да твърдя, че тази година ще бъде доста не само динамична, но и резултатна“.

Янев уточни, че десетте  проекта са в секторите автомобилна индустрия, химическа индустрия, логистика и транспорт, IT сектор, аутсорсинг.

“Зад тези десет проекта стоят около хиляда нови работни места. За миналата година новите работни места са били повече – приблизително 3500”, каза Янев.

Той посочи още, че инвеститорите се насочват към райони с добро покритие на образователни институции заради обезпечаването на кадри.