Върховният съд отряза частните интереси от контрола на “Капитан Андреево“

0
283
facebook 1248237cc242dc17e99aae0325779280
Сподели новината.

Върховният административен съд дефинитивно отхвърли настояването на частната компания “Евролаб 2011 “, която протестираше решението на страната да изпрати свои чиновници за надзор на влизащите от Турция плодове и зеленчуци, научи Mediapool.

Преди месец към медиите изтече сред настоящия началник на организацията по безопаност на храните Христо Даскалов и някогашния Пламен Моллов. От него се чува по какъв начин Моллов изяснява, че са му дали ” едни документи ” да ги съобщи на Даскалов.

Шефът на БАБХ разчете това като предложение за корупция и алармира прокуратурата. Моллов изрично отхвърля и изяснява, че ставало дума за някакво образование на чиновници, за което обаче не се схваща от изтеклия запис. Бившият началник на БАБХ се пробва да убеди Даскалов, че на турската граница не се случва нищо неправилно..

“Виж, това е, това освен го споделям, знам, че там нямат общо с тия Таки-Маки и така нататък. Да знаеш просто. “, споделя Моллов.

По това време министър председателят Кирил Петков, Христо Даскалов и депутати от ръководещата коалиция описват за стотиците милиони левове пропуснати изгоди на страната от контрола на “Капитан Андреево “

Разследване на Bird.bg разказа връзките на компанията със остарели лица от подземния свят и политиката. В поредицата от свързани компании излизат имената на търсения от Интерпол в предишното Христофорос Аманатидис-Таки и доближеният до някогашната формация ВИС Красимир Каменов-Къро, обвързваният с него Размиг Чакърян и Мирослав Петков, за който ” Капитал ” прави връзка с някогашни общински чиновници от ГЕРБ.

Самият притежател на компанията “Евролаб 2011 “ Васил Димитров към този момент отхвърли да познава упоменатите лица.

В протежение на повече от 10 години приходите от фитосанитарния надзор на границата с Турция са отивали в частната лаборатория ” Евролаб 2011 “, която е благосъстоятелност на компанията ” Интерпред Еврологистик “. Фирмата получава право да прави фитосанитарен надзор по времето когато министър на земеделието е Мирослав Найденов през 2012 година Самият Найденов изяснява, че заповедта е напълно законосъобразна.

Големият удар на компанията е наемането на пространствата на БАБХ на граничния пункт за 10 години, което действително я трансформира в незаобиколим фактор.

В самото началото на тази година БАБХ подписва нов контракт за наем на пространствата на ” Капитан Андреево ” сякаш с нова компания – ” Евролаб 2011 “. Собственикът на новата компания обаче е обвързван със остарялата – Васил Димитров е бил чиновник в ” Интерпред Еврологистик “. Пред бТВ Димитров сподели, че се е отделил от другото сдружение, тъй като има контракти за посланичество с 400 турски компании.

Новият шеф на БАБХ Христо Даскалов обаче взема решение да върне контрола в ръцете на страната и разпорежда контрола върху идващата от Турция стока да се прави в държавна лаборатория. Резултатът е, че страната стартира да получава на седмица по милион лв. доходи, а хванатите артикули със повишени количества нитради и пестициди се усилват четирикратно.

“Евролаб 2011 “ обаче не се отхвърля и завежда редица каузи. Едно от тях е заведено пред Хасковския административен съд и е с искане за преустановяване на дейностите на чиновници на БАБХ на “Капитан Андреево “. Фирмата споделя, че страната незаконо взима проби от внасяните на нейна територия артикули.