Лукойл – Нефтохим е на печалба за първи път от 15 години

0
241
zx952y526 3536649
Сподели новината.

Бургаската рафинерия ” Лукойл Нефтохим Бургас ” е излязла на печалба през 2021 година Новината беше споделена в обществените мрежи от депутата от ” Демократична България ” Владислав Панев, откакто финансовия доклад е оповестен в Търговския указател на 30 юни.

 

Отчетът на рафинерията демонстрира, че сдружението осъществя печалба в размер на 68 млн. лева, като година по-рано, по време на коронавирус рецесията, то регистрира голямата загуба от 509 млн. лева

 

Обяснението на ” Лукойл Нефтохим Бургас ” за позитивния резултат през 2021 година е. Т.е. преработката на непозната нефтена суровина, против което се получава такса за преправка, покриваща разноските, като по този начин се отстрани пазарния риск от измененията в цените на петрола и на горивата.

 

Другата огромна причина, представена в доклада е продажбата на ресурси горива по настоящи пазарни цени. Не на последно място е възобновяване на търсенето на горива.

Под действен надзор

Темата с дългогодишната нормална загуба на нефтохима стана още веднъж настояща с рецесията на пазара на горива и високите цени. Преди няколко седмици ” Демократична България ” изиска ” Лукойл Нефтохим България ” да бъде сложена под оперативния надзор на страната, с цел да се отбрани оптимално българският интерес. Беше поискано да се сътвори краткотрайна парламентарна комисия за проучване активността на бургаската петролна рафинерия ” Лукойл Нефтохим “, като рецензии има и към представителя на златната акция на страната в компания – Красимир Първанов.

 

Въпреки че пословично рафинерията е все на голяма счетоводна загуба от работата си в Бургас, това не е първият път, в който компанията е на плюс. През 2017 година печалбата й беше 303 млн. лева, а през 2016 година – 118 млн. лева

 

Класически обаче компанията в топ три по доходи губи от активността си по документи. Отчетът на компанията демонстрира, че насъбраната загуба от минали години е 2.1 милиарда лева, като за 2020 година е била 2.2 милиарда лева

Рафинерия на ишлеме и печалба

Излизането на печалба не е изненада, като шефът на Национална агенция за приходите Румен Спецов към този момент разяснява, че от сдружението са плащали предплатени вноски по корпоративния налог. През предходната година и стопяването на приходите от пандемията станаха известни и някои промени в рафинерията – на собствеността и на метода на работа.

 

През декември 2020 година ” Лукойл Нефтохим Бургас ” стана дъщерно на Litasco, което е извънреден търговски представител на ” Лукойл ” за доставки на нефт и петролни артикули отвън Русия, с централа в Женева. От началото на 2021 година рафинерията в Бургас работи по схемата ” процесинг “, или на ишлеме, за сдружението Lukoil Benelux, записано в Нидерландия, част от групата ” Лукойл ” и също благосъстоятелност на Litasco, като получава доходи за услугата преправка на суровината.

 

Накратко, Litascо е притежател на суровия нефт, който се преработва в рафинерията ” Лукойл Нефтохим Бургас “, като прави покупката и износа на горивото от Новоросийск към Бургас. Рафинерията получава доходи за преработката по силата на контракта за ишлеме. Всички петролни артикули, които излизат от рафинерията на ” Лукойл Нефтохим Бургас “, отново са на Litasco – през неговото Lukoil Benelux, а последното продава продуктите на ” Лукойл България “, също благосъстоятелност на Litasco.

 

През предходната година Асен Василев, тогава длъжностен финансов министър, оптимистично предвижда тъкмо, че новият метод на работа ” на ишлеме ” значи, че рафинерията ще има обезпечена печалба от активността си. На доктрина това е по този начин – няма бизнес модел, при който да се работи на ишлеме и да си на оперативна загуба.

Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Компании 3 Политика 1 Политика 2 Политика 3 Право 1 Политика 2 Политика 3 Коментари и разбори Реклама Съдбата на ” Лукойл ”

Настоящата 2022 година и войната, която води Русия в Украйна донесе нови разтърсвания на съветската компания и неизвестности за българските й сдружения. Цената на съветския нефт се срина на фона на останалите типове,

 

Всички ценови катаклизми и пазарни бариери, наложени от Европейски Съюз пред съветския нефт, обаче ще се отчетат единствено от търговеца Litasco, който купува суровината от Русия и продава създадените в Бургас горива в България и на открито., като обяснението беше, че задачата е да се избегнат наказания против компанията, това докара до спекулации за нейното политическо бъдеще на равнище Москва.

Свързани публикации България в плена на съветския петрол 13 май 2022, 06:43 ” Лукойл Нефтохим Бургас “: Сега работим 100% с съветски нефт 13 май 2022, 06:11 Черно море: все по-скъпо и все по-руско 1 април 2022, 06:10 Вижте още публикации Етикети Персонализация

Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации

--------------------------