четвъртък, юли 25, 2024

Ураган убива в САЩ

Date:

Сподели новината.

Тропическата буря Никол връхлетя американския щат Флорида в четвъртък, като за момента има данни за най-малко 2 жертви, съобщи “Ройтерс”.

Проливните дъждове и силни ветрове прекъснаха електропроводи и наводниха жилища.

Около 350 000 сгради във Флорида останаха без електричество в четвъртък, след като бурята удари атлантическото крайбрежие близо до Веро Бийч, северно от Маями, с продължителни ветрове от 75 мили в час (120 км в час).

Осмият ураган в Атлантическия океан за годината, Никол беше понижена до тропическа буря скоро след като се премести във вътрешността на страната и по-късно до депресия.

Очакваше се Никол да се превърне в посттропически циклон в петък и да продължи да носи проливни дъждове на югоизток, съобщи Националният център за ураганите късно в четвъртък.

“Готови сме и има налични ресурси за нуждите след бурята, каза губернаторът на Флорида Рон ДеСантис на пресконференция. Това все още е голяма буря и засяга голяма част от щата.”

Няколко къщи на брега на морето се срутиха в престижната общност на Wilbur-by-the-Sea, южно от Дейтона Бийч, а още няколко останаха да се люлеят на ръба.

Къщите вече са били опразнени и никой не е пострадал, каза шерифът на окръг Волусия Майк Читууд.

Около 150 жители от два крайбрежни комплекса с етажна собственост бяха евакуирани в сряда, тъй като сградите бяха застрашени от срутване от разпадащите се морски стени, каза Читууд.

Преди шест седмици ураганът Иън, катастрофална буря от категория 4, която първоначално удари крайбрежието на Персийския залив на Флорида, след което помете целия щат към Атлантическия океан, причинявайки щети за около 60 милиарда долара и убивайки повече над 140 души.

Кевин Гътри, директор за управление на извънредни ситуации на Флорида, предупреди жителите в четвъртък да останат на закрито, дори ако окото на Никол е преминало.

“Има силни ветрове и потенциал за торнадо”, каза той.

Пориви на вятъра със скорост 161 км/ч в космическия център Кенеди в Кейп Канаверал, удариха нова лунна ракета на стойност 4 милиарда долара, която НАСА остави закотвена на нейната площадка за изстрелване, за да преодолее бурята. Но НАСА каза, че ранните инспекции показват, че космическият кораб е претърпял само незначителни повреди, като разхлабен уплътнител и разкъсани атмосферни покрития.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

3200 евро нетна заплата в Германия

Paзлиĸaтa мeждy възнaгpaждeниятa в oтдeлнитe дъpжaви члeнĸи e зaбeлeжитeлнa...

Ужасяваща смърт застигна българин на плажа в Кавала

Български турист на 66 години се удави край гръцкия крайбрежен...

Българин изчезна в Нюрнберг, търсят го под дърво и камък

Млад българин е изчезнал в Германия. За това съобщиха...

Неописуем ужас с българи край прочут гръцки остров в Егейско море

Десет българи бяха спасени днес от аварирала ветроходна лодка...