Сподели новината.

Само преди дни Перник излезе от шестмесечна криза с водата, но явно проблемът не е само на перничани. От другата страна на столицата – село Алдомировци, община Сливница също страда от безводие.

През изминалата седмица жителите на махала „Трохало“ са били шест поредни дни без вода и то по време на епидемия – жителите за без питейна вода дори и за хигиенни нужди. Проблемът с безводието касае и съседното село Гълъбовци, където също от години вода ту има – ту няма.

Местните жители на „Трохало“ коментираха за News.bg, че без вода са много често, а в последните месеци и почти ежедневно. Проблемът, по думите им датира от години. Сега водният режим в махалата е през ден, но дори и когато има вода, тя не достига до високите части – дори и на втори етаж няма налагане.

Обяснението на местните власти е, че вода в местните резервоари няма. Миналата година оправдания за това, че няма вода, е била и авария, за която обаче така и не са намерени средства и време да я оправят.

Естествено компенсация в сметките няма. Жителите на „Трохало“ обаче не са длъжници и редовно си плащат сметките за нямането на вода.

Надя Славчева, местен жител от махала „Трохало“, заяви пред News.bg, че проблемът с водата датира още от нейното детство. През последните 3-4 години положението обаче е критично. От лятото на миналата година селото е на някакъв режим, спуснат от местната власт – вода за отделните махали през ден. Но и той не се спазва и така се подреждат поредни дни без вода.

„Положението наистина е критично. Аз съм писала множество оплаквания към Министерството на околната среда и водите, към областния управител, към ВиК София-област, към местното ВиК, включително сме говорили с председателя на общинския съвет на община Сливница и решение на проблема все още няма“, обясни Славчева. От много институции – отговор изобщо нямало, а хората в селото не срещнали съдействие. Отправено им е било предложение сами да се направят сонда, което обаче би струвало хиляди левове на домакинство.

В предизборните си обещания кметът на община Сливница Васко Стоилков по традиция включвал и обещанието за нов водопровод – и така вече трети мандат.

А иначе всички в село Алдомировци могат да се насладят на обществените фонтани. Такава е и гледката от прозорците на кметството.

Един поглед настрани, към дворовете, къщите, в кухните и баните – кофи, легени, пластмасови туби и бидони с кранчета.