Откриха перфектното място за живот в Космоса

0
305
medium 22 2
Сподели новината.

Напоследък човечеството все повече се вълнува от това къде другаде ще може да се живее след години освен на планетата Земя. Един от най-големите спътници на Сатурн – Титан, отдавна интригува учените, търсещи живот в Слънчевата система.

Повърхността му е покрита с органични въглеводороди и се смята, че ледената му кора покрива океан, който се намира на около 100 км под повърхността на спътника, пише списание „Science”.

 

Ако астероид или комета се сблъскат с повърхността на Титан, теоретично биха могли да пробият ледената кора, което ще доведе до смесване на водата и органичните вещества в образувалите се кратери. Според учените, това може да стане идеално място за зараждане на живот на най-простите живи микроорганизми, уточнява БГНЕС.

 

Идеята е „много вълнуваща“, твърди Леа Бонефой, планетарен учен и експерт по Титан от Парижкия университет.

 

„Ако има много вода, която образува временен топъл басейн на повърхността, тогава може да има благоприятни условия за поява на живот“, каза тя. Ако има и органичен материал, който се движи от повърхността в океана, това прави водния басейн малко по-годен за живот.

--------------------------