НАСА и Nokia монтират 4G на Луната

0
290
8998
Сподели новината.

При ожесточената конкуренция между доставчиците на телекомуникации на Земята, производителят на телекомуникационно оборудване Nokia обяви експанзията си на нов пазар, спечелвайки сделка за инсталиране на първата клетъчна мрежа на Луната, пише “Гардиън”.

Финландският производител на оборудване уточни, че е избран от американската космическа агенция НАСА да монтира “ултракомпактна, с ниска мощност, космически устойчива” безжична 4G мрежа на лунната повърхност, като част от плана на американската космическа агенция за установяване на дългосрочно човешко присъствие на Луната до 2030 г.

Договорът на стойност 14,1 милиона долара, възложен на американското подразделение на Nokia, е част от програмата на Nasa Artemis, която има за цел да изпрати първата жена и следващия мъж на Луната до 2024 година.

Астронавтите ще започнат да извършват подробни експерименти и проучвания, които агенцията се надява да й помогнат да развие първата си човешка мисия до Марс.

Мрежовото оборудване на Nokia ще бъде инсталирано дистанционно на лунната повърхност с помощта на лунен бункер, построен от Intuitive Machines в края на 2022 г., каза Nokia.

“Мрежата ще се самоконфигурира при внедряване”, се казва в изявление на компанията, добавяйки, че безжичната технология ще позволи “жизненоважни командни и контролни функции, дистанционно управление на лунни ровери, навигация в реално време и стрийминг на видео с висока разделителна способност. ”

4G оборудването може да бъде актуализирано до супер бърза 5G мрежа в бъдеще, каза Nokia.

Като цяло Nasa обяви миналата седмица, че ще разпредели 370 млн. Долара на 14 компании, които да доставят технологии “Tipping Point” за своята мисия, които включват роботика и нови методи за събиране на ресурсите, необходими за живот на Луната, като кислород и енергийни източници.

Основната част от финансирането отиде за компании, изследващи криогенни горива, замразяващи течности, използвани за гориво на космически кораби.

Сред тях SpaceX на Илон Мъск получи 53,2 млн. Долара за демонстрация на прехвърлянето на десет метрични тона течен кислород между резервоари на кораб на звезден кораб, съобщи Nasa.

--------------------------