вторник, май 28, 2024

НАСА и Nokia монтират 4G на Луната

Date:

Сподели новината.

При ожесточената конкуренция между доставчиците на телекомуникации на Земята, производителят на телекомуникационно оборудване Nokia обяви експанзията си на нов пазар, спечелвайки сделка за инсталиране на първата клетъчна мрежа на Луната, пише “Гардиън”.

Финландският производител на оборудване уточни, че е избран от американската космическа агенция НАСА да монтира “ултракомпактна, с ниска мощност, космически устойчива” безжична 4G мрежа на лунната повърхност, като част от плана на американската космическа агенция за установяване на дългосрочно човешко присъствие на Луната до 2030 г.

Договорът на стойност 14,1 милиона долара, възложен на американското подразделение на Nokia, е част от програмата на Nasa Artemis, която има за цел да изпрати първата жена и следващия мъж на Луната до 2024 година.

Астронавтите ще започнат да извършват подробни експерименти и проучвания, които агенцията се надява да й помогнат да развие първата си човешка мисия до Марс.

Мрежовото оборудване на Nokia ще бъде инсталирано дистанционно на лунната повърхност с помощта на лунен бункер, построен от Intuitive Machines в края на 2022 г., каза Nokia.

“Мрежата ще се самоконфигурира при внедряване”, се казва в изявление на компанията, добавяйки, че безжичната технология ще позволи “жизненоважни командни и контролни функции, дистанционно управление на лунни ровери, навигация в реално време и стрийминг на видео с висока разделителна способност. ”

4G оборудването може да бъде актуализирано до супер бърза 5G мрежа в бъдеще, каза Nokia.

Като цяло Nasa обяви миналата седмица, че ще разпредели 370 млн. Долара на 14 компании, които да доставят технологии “Tipping Point” за своята мисия, които включват роботика и нови методи за събиране на ресурсите, необходими за живот на Луната, като кислород и енергийни източници.

Основната част от финансирането отиде за компании, изследващи криогенни горива, замразяващи течности, използвани за гориво на космически кораби.

Сред тях SpaceX на Илон Мъск получи 53,2 млн. Долара за демонстрация на прехвърлянето на десет метрични тона течен кислород между резервоари на кораб на звезден кораб, съобщи Nasa.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Индия се готви да стане водещ износител на пшеница

Индия предприема мерки през следващите седмици, за да се...

Доларът вече се клати зловещо

Keнeт Poгoф e пpoфecop пo иĸoнoмиĸa в yнивepcитeтa Xapвapд....

Откриха перфектното място за живот в Космоса

Напоследък човечеството все повече се вълнува от това къде...

Двигателите, които “ядат” най-много масло

Сред голямото разнообразие от съвременни силови агрегати има немалко...