вторник, април 23, 2024

Нов завод ще преработва отпадъци край Варна

Date:

Сподели новината.

Община Варна ще инвестира сериозни средства в изграждането на ново съоръжение за преработка на твърди битови отпадъци. За целта в местния бюджет за тази година са заделени над 3,14 млн. лева. В тази сума влизат разходите за закупуване на земя, извършване на предпроектни проучвания, както и проектиране на бъдещия завод, който ще преработва битови отпадъци. По този начин ще бъде решен един от проблемите в общината. Предвижда се предприятието да бъде построено край града, далече от жилищните зони.

Бюджетът за чистотата на Варна за 2020 г. беше одобрен от постоянната комисия „Благоустройство и комунални дейности“. Той е в размер на 40,5 млн. лв., което е с 3,3 млн. повече от миналата година, като не се увеличава таксата за битови отпадъци. За жилищни имоти тя е 0,98 промила от данъчната оценка и е една от най-ниските в страната.

Очакваните приходи от такса смет са 29 млн. лв., което е с 1 млн. повече от планираните за миналата година. Около 2,5 млн. лв. се предвижда да влязат в хазната от отчисления от РИОСВ – Варна. Преходният остатък от преизпълнение на приходите от такса смет и неразплатени разходи към края на миналата година надвишава 9 млн. лв.

Основно перо в план-сметката остават разходите за обезвреждане, рециклиране и оползотворяване на битовите отпадъци в завод и инсталации за преработка на отпадъци. За тази дейност са предвидени близо 16,3 млн. лв., от които 9,3 млн. лв. ще отидат за преработката на боклука в завода в с. Езерово. В тазгодишния бюджет са заделени и средства за закриване и рекултивация на депо за неопасни отпадъци в землището на с. Въглен.

За почистване и поддържане на чистотата на обществените места са предвидени 14,6 млн. лв., с около 2 млн. повече спрямо 2019 г. От тях 8,1 млн. лв. са за ръчно и механизирано почистване и миене на улични платна, спирки, площади, тротоари, подлези, пешеходни зони.

Планираните разходи за чистотата на Морската градина са близо 1,3 млн. лв. От тях около 1,1 млн. ще бъдат вложени в нова специализирана техника – мотометачни машини, цистерна за измиване на улици, вакуумни почистващи машини.

За сметосъбиране и сметоизвозване са заделени 9,6 млн. лв. В тази сума са включени близо 394 000 лв. за изграждане на джобове за контейнери по улиците в града. Комисията реши и да се възложи на районните администрации в 6-месечен срок да посочат места, където могат да се разположат подземни контейнери за смет. След това ще се направи обследване и ще се проучи опитът на други градове, за да се реши какви стъпки да предприеме общината.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Голям скандал в болница във Видин

Районна прокуратура-Видин се самосезира по публикации в социалните мрежи...

Обвинение за рекет очаква оздравяването на Динко

Окръжна прокуратура-Ямбол привлече към наказателна отговорност три лица. Г.В., С.К....