петък, април 19, 2024

Новият център на Смолян

Date:

Сподели новината.

На 18 юни 1960 год. е издаден указ 227 от Президиума на НС на НРБ, с който се сливат 3-те самостоятелни селища – Смолян, Райково и Устово в един град – тогава център на Смолянски окръг. Оттогава насам градът непрекъснато се благоустроява. Градът постепенно се превръща в културно – икономически и просветен център на централните Родопи.
След 10 години спорове къде да се изгради бъдещият център на обединения град, през 1970 година е обявен конкурс за градоустройствено решение на централната зона в местността „Поляна”, между Смолян и Райково.

С възторжения трудов ентусиазъм и неимоверните усилия на местното гражданство, върху тази гола поляна ще изникне новия център на Смолян, 1973 г.

За първи път в архитектурната история на България започва изграждане на градски център на свободен терен. Това мотивира участниците в конкурса да търсят високи архитектурно-художествени качества, в подчертано характерна природна среда и при наличието на уникална родопска архитектура.
На 1 февруари 1973 година генералният секретар на БКП и председател на Държавния съвет на НРБ Тодор Живков прави първата копка в местността „Поляна”. Новият смолянски център е изграждан повече от десетилетие с неуморния труд на местното гражданство. Построени са много културно-административни сгради и жилищен комплекс „Нов център“. Подобрена е инфраструктурата.

От един изостанало в миналото селище, Смолян се превръща в един от градовете „витрина“ на социализма. Трябва да се отчете и факта, че грандиозния инфраструктурен проект, с построените монументални обществени сгради и транспортни съоръжения, изниква буквално върху една гола поляна. Новоизграденият център на града, със забележителните си сгради, чиято архитектура е съобразена с местните традиции и околната среда, става еталон за социалистическото строителство през 80-те.

Изглед от новия Смолян, 1985 г.
На 16 септември 1983 година в присъствието на Дипломатическия корпус и местното гражданство, Тодор Живков официално и тържествено открива новия модерен център на Смолян. Смолянчани и до днес са признателни на Живков за особените му заслуги в развитието на Смолян и Смолянския край.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Голяма групировка отваря хотели в Несебър и Обзор

Aмepиĸaнcĸaтa ĸoмпaния, yпpaвлявaщa вepиги oт xoтeли oт виcш ĸлac...

“Златен” ремонт в центъра на Царево(видео)

В Царево започва ремонт на малка отсечка в централната...

11 500 лева за четири дни във Велинград

Със средно 30 на сто по-скъпи са офертите за...

Уникални цени за лифтовете в Банско

Банско запазва миналогодишните цени на сезонните карти за лифтовете...