сряда, април 17, 2024

Разделена Великобритания дълго ще носи раната Брекзит

Date:

Сподели новината.

 

Утре Великобритания ще напусне ЕС. За едни това е повод за радост, за други – тъжно събитие. Истината е, че заради Брекзит британците са разделени както рядко преди това. Дойче веле публикува репортаж на Шарлоте Потс, в който се разказва за събитията на Острова.

В петък Великобритания ще се превърне в първата държава, напуснала Европейския съюз (ЕС). Исторически момент, който премиерът на страната Борис Джонсън смята да отбележи по специален начин: на тъмните стени на резиденцията му на “Даунинг стрийт” 10 ще бъде прожектирано отброяване на секундите до излизането на страната от Общността. На пилоните около парламента ще бъде издигнат британският флаг. Специални монети с надписа “Мир, благоденствие и приятелство с всички нации” ще влязат в обръщение.

Двама от британците, които ще съпреживеят този момент в директна близост до сградите на властта в Лондон, са Емили Хюъртсън и Стивън Брей. Двама британци на двата полюса – тя подкрепя Брекзит, той е срещу него. Единственото, което ги обединява, е страстта по темата. В новогодишната си реч премиерът Джонсън призова нацията да се обедини и да гледа напред, но Хюъртсън и Брей символизират тъкмо обратното – разделението в Обединеното кралство и раната, отворена от Брекзит, която няма да заздравее бързо.

“Г-н Спрете Брекзит”

В дните непосредствено преди Брекзит Стивън Брей продължава да протестира в Уестминстър. Той прави това всеки ден от септември 2017 година. Заради синята си шапка с надпис “Спрете Брекзит” и гигантския европейски флаг 50-годишният британец се разпознава отдалече, туристи си правят селфита с него. С протестите си в Уестминстър Брей се превърна в институция. Наричат го “Г-н Спрете Брекзит”. Преди референдума през 2016 година Брей живее в Уелс, където се занимава с нумизматика.

Решението на британците да напуснат ЕС не му дава мира: “Нашите политиците ни излъгаха и измамиха. Не мога да оставя това така”, казва той.

Затова през лятото на 2017 година Брей продава част от колекцията си с монети и се премества в Лондон и оттогава неизменно стои пред британския парламент – със своята шапка, протестните плакати и знамената. Често той е подкрепян и от други проевропейски активисти. Независимо от метеорологичните условия, той прекарва поне по осем часа пред парламента всеки ден от понеделник до четвъртък. Понякога и до късно през нощта, когато сесиите на депутатите продължават по-дълго. “Някои депутати ме избягват като чумата”, казва Брей и допълва, че реакциите са смесени: “50 процента омраза, 50 процента подкрепа и окуражаване”. Негативните настроения не го демотивират. Преди около две седмици той беше нападнат на улицата – млади мъже го съборили на земята, удряли го по лицето и му откраднали шапката. “Това бяха десни фашисти”, казва той и обяснява, че тези хора нямали нищо общо с нормалните избиратели, гласували за Брекзит.

“Момичето Брекзит”

На няколко метра от него Емили Хюъртсън пише ожесточено на телефона си. “Политика и просеко” гласи описанието на профила ѝ в “Туитър”. Всеки ден тя инвестира по няколко часа от времето си, за да обменя мнения със своите 62 хиляди последователи. Подобно на Брей, тя дължи популярността си на Брекзит. Младата жена обаче е на другия край на политическия спектър. През май месец миналата година тя гостува на предаване в БиБиСи. В него тя пламенно защитаваше

Брекзит и заяви, че е разочарована от консерваторите. Торите под ръководството на Тереза Мей два пъти отлагаха датата за излизане. Затова на европейските избори Хюъртсън избира да подкрепи партията “Брекзит”.

Консервативните вестници я наричат “момичето Брекзит”, а последователите ѝ в социалните мрежи нарастват лавинообразно. “Всички мислят, че само стари, бели мъже подкрепят Брекзит. Аз съм млада жена и по много причини съм за Брекзит. Има много хора от моето поколение, които биха ме подкрепили”, казва тя и изрежда причините: “Суверенитетът е най-високият приоритет. Създаването на собствени правила. Отново да контролираме миграцията. Да не плащаме повече пари на Европейския съюз. И не на последно място мнозинството е гласувало за Брекзит. Така е в една демокрация”.

Пропастта в британското общество

Аргументите на Хюъртсън в подкрепа на Брекзит напомнят на посланията, които кампанията за напускане лансираше преди референдума. Но и тя признава, че британското общество е дълбоко разделено. Хюъртсън е получавала няколко заплахи за убийство. Един потребител в социалната мрежа дори ѝ се заканва да я нападне на улицата и да я запали жива. Тя обаче се смее и твърди, че не се плаши. В реалния живот – в университета в сърцето на Лондон, където учи политика и религия, както и в дома ѝ в индустриалния град Нортхемптън – с нея се държат добре дори и хората, които имат различни политически виждания. “Важно е отново да се научим да спорим културно. Обичам хубавата дискусия”, казва тя със самочувствие.

Емили Хюъртсън смята, че пропастта, която Брекзит отвори в британското общество, може да бъде преодоляна след като Великобритания излезе от ЕС в края на януари. Само по този начин обществото може да се концентрира върху бъдещето. “Най-накрая се разбирам и с баща ми, който е проевропейски настроен”.

Стивън Брей обаче не е съгласен. “Тази страна ще остане разделена дълго време”, казва той пред парламента в Уестминстър на председателя на партията “Брекзит” Ричард Тайс. Двамата мъже, които по принцип не се понасят, водят приятелски разговор. Това може би е знак, че острият политически дебат може донякъде да се успокои след като Брекзит стане факт.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Брутално зверство в Германия: Баща инжектира детето си с живак за наказание

Баща инжектира живак в краката на едногодишната си дъщеря, за...

Касапница в училище в Австрия! 13-г. нападна съученик с ножица в главата

Кървава драма се разигра след часовете в училище. 13-годишен...

Пак се прочухме: Спипаха нашенци в Бавария със злато за милиони

Двама български граждани са задържани в Германия заради контрабанда...

Българи извършиха смайваща кражба в Англия

Българи откраднаха около 50 млн. паунда от социални помощи...