четвъртък, юни 13, 2024

Нов подвиг на героя от Червен бряг

Date:

Сподели новината.

Карлос Насар спечели златен медал в категория до 89 килограма при мъжете на европейското първенство по вдигане на тежести в Ереван.

Българинът събра двубой от 395 килограма, с който направи световен рекорд. До момента върховото постижение в категорията бе 392 килограма на италианеца Антонино Пицолато.

Насар, който след по-малко от месец ще навърши 19 години, направи пет успешни опита в състезанието. Той постигна 174 килограма в изхвърлянето и 221 килограма в изтласкването. Постижението му в първото движение бе световен рекорд за юноши, но му стигна само за сребърен медал, тъй като арменецът Андраник Карапетян изравни европейския рекорд със 178 килограма.

В изтласкването обаче Насар бе без абсолютно никаква конкуренция.

Българинът направи само два опита – един на 205 килограма, с който си гарантира златото, и един на 221 килограма, с който постави световния рекорд в двубоя и подобри с килограм собствения си световен рекорд в движението от световното първенство в Богота през миналата година.

Със сребърния медал в двубоя завърши представителят на домакините Карапетян. Арменецът събра двубой от 374 килограма. Бронзът е за Марин Робу от Молдова с 364 килограма.

В отделните движения Насар е първи в изтласкването с 221 килограма, следван от германеца Нико Мюлер със 199 и латвиеца Армандс Межинскис със 198.

В изхвърлянето шампион е Андраник Карапетян със 178 килограма, пред Насар със 174 и Робу със 166.

В класирането по медали България се изкачи на трето място с две златни отличия – на Насар и Ангел Русев (до 55 килограма) и едно бронзово на Иван Димов (до 61 килограма). По-напред са само тимовете на Румъния (3 златни, 1 сребърен, 1 бронзов) и Турция (2 златни, 1 сребърен, 1 бронзов).

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Край на 20-г. сага за АМ „Струма“, пътуването към Гърция ще стане песен

Министерство на околната среда и водите, след 6 месечни...

Психар вилнее в Търново

Психичноболен мъж напада хора по улиците на Велико Търново....

Баща и син германци отвлякоха и разчлениха сънародник в село край Балчик

Варненският апелативен съд постанови 20 години затвор за Ралф...

Пожар пламна във влака Бургас – София

Пожар е избухнал в бързия влак Бургас - София,...