сряда, април 17, 2024

Ад в Сопот

Date:

Сподели новината.

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Пловдив е установила днес замърсяване на река Манастирска от голямо предприятие от военнопромишления комплекс Сопот. Замърсяването е констатирано при планова проверка на предприятието, съчетана с провеждане на мониторинг на водите на реката, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Екоекспертите открили, че чрез канализационната мрежа на завода през пречиствателната станция за производствени отпадъчни води в река Манастирска, която е приток на река Стряма, се зауства смесен поток от отпадъчна вода и концентриран хромов разтвор.

В РИОСВ не е получавана информация от предприятието за възникнала авария. Не са постъпвали и сигнали от граждани. За момента не се знае от колко време непречистени отпадъчни води са зауствани в реката, нито какъв е мащабът на замърсяването. Очаква се взетите водни проби преди и след точката на заустване да дадат по-голяма яснота.

Екоинспекцията е сезирала Басейнова дирекция “Източнобеломорски район” за установеното замърсяване. Експерти от институцията пътуват към Сопот. Предстои да се изясни механизмът на замърсяването. РИОСВ уверява, че ще предприеме адекватни административнонаказателни действия.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Голям бой в центъра на Силистра

В късния следобед на 14 април, около 17:00 часа,...

Амбицията на ЦИК – всички да са информирани за вота на 9 юни

Организацията на ЦИК започнала още от момента, в който...

Запалиха Олимпийския огън

Олимпийският огън бе запален на мястото където са се...

Обраха наследствената къща на бургазлийка във Вълчедръм

Телевизор "Самсунг", климатик "Дайкин", велосипед , 3 персийски килима,...