четвъртък, юли 25, 2024

МОСВ отказа да обяви защитена територия.

Date:

Сподели новината.

МОСВ отказа да обяви защитена територия, а МордоРРБ провежда таен конкурс за петгодишен наем

 

Вторият „Дюнигейт“ приключи с позиционен конфликт, но институциите вече дават знаци, че готвят контраатака. След като две министерства бяха уличени в лъжа и дюните се оказаха дюни, последва директива към медиите да спрат да отразяват безобразията по морето, а обещаните законови промени бяха отложени за след местните избори. За кумова срама изгоря един бушон в МОСВ – шефът на защитените територии Михаил Михайлов, или агент « Липа » от ДС.

 

Загубата на агент « Липа » беше тутакси компенсирана от МОСВ с отказ да се обяви защитена територия « Блатно кокиче » на « Корал ». След 2 години протакане и мълчание и въпреки аргументираната експертиза на един от най-видните ни ботаници Чавдар Гусев, министерството реши, че няма нужда да се опазва това ценно растение. Същото министерство преди 10 години просто заличи защитената територия Блатно кокиче, за да отвори фронт за строежи на група гешефтари около бургаския кмет Димитър Николов, придобили 130 декара земя в района за жълти стотинки.

 

Контраатаката обаче не спира дотук. В ход е опит да се даде под наем плажа « Корал » за следващите пет години. Разбирай – да бъде превърнат в копие на съседния « Оазис » с чадъри, шезлонги, джетове и яки момчета, събиращи такси и изтласкващи несъгласните към тясната свободна зона. Банален мутренски плаж, какъвто « Корал » никога досега не е бил.

 

Еко-концесия, ама друг път

В разгара на Дюнигейт 2.0 министър Лиляна Павлова хвърли идеята за екоконцесия на плажовете « Корал » и « Делфин ». Министерството « обмисляло » такава концесия, но тъй като документацията не била готова, това можело да стане чак догодина. А за тази година трябвало да се намери наемател за сезона. Още тогава министърката излъга, при това два пъти.. Издадената от нея заповед на 8 април 2015 г за провеждането на търг с тайно наддаване за отдаване под наем на плаж Корал, с начална тръжна цена 51 077 лева без ДДС е за за срок от 5 години, а не за една. На 28 април в Държавен вестник е публикувано решението за процедура за екоконцесия.

 

Процедурата за еко-концесия обаче беше формално приключила още през октомври 2014 г. Всички нужни документи бяха изготвени още при служебния министър Екатерина Захариева и се очакваше да бъдат внесени в Министерски съвет. И това е втората лъжа на Лиляна Павлова – тупкането на топката, за да се забави максимално еко-концесията. Ако не беше избухнал скандалът с бетона на къмпинг Юг, тя можеше изобщо да не види бял свят. Защото целта не е да се запази плажа, а да се даде за експлоатация на « наши хора », разбирай

 

Мутри, които да отчисляват на политическите си закрилници

 

Достатъчно е да се види кои са кандидатите – Сава Чоролеев, лицето, което през 2003 г. в тандем с Димитър Николов организира бандитската приватизация на 130 декара на « Корал » след корупционно политическо споразумение с червения кмет Петко Арнаудов. Същият държи плажа в Слънчев бряг и най-голямото казино в курорта.

 

Негов конкурент е Владимир Кисьов от АСПИ груп, построила огромен комплекс в съседство с Брендо на « Оазис » и друг, също огромен, на « Нестинарка ». Ако се погледнат старите карти се вижда, че е строено директно върху дюните. Фирмата има и хотели в Слънчев бряг, а преди е държала плажовете в « Нестинарка » и « Арапя ». Братята демонстрират отлични отношения с « конкурента » си Чоролеев, както се видя на кръглата маса за защитените територии по морето, организирана от МОСВ в разгара на последния „Дюнигейт“.

 

Засега наемът не минава, тъй като процедурата за търга е обжалвана в съда. МордоРРБ обаче има воля да заобиколи обжалването чрез предварително изпълнение. Мотивът: не можело да се оставя „Корал“ неохраняем и без наемател. За 83 морски плажа може да бъдат оставени без наемател, а точно „Корал“ – не можe. Може би защото има правилни кандидати, с опит в омутряването на крайбрежната ивица, със заявени строителни интереси в района, и най-вече – стабилни политически връзки с управляващите.

 

Автор: Биволъ

 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Кресна потъна в скръб!

Почетният гражданин на Благоевград и бивш кмет на общината...

SPICE Music Festival се завръща

Шестото издание на SPICE Music Festival 2024 ще се проведе...

CAPTAIN HOLLYWOOD PROJECT СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА КЪМ SPICE MUSIC FESTIVAL 2024

Програмата на SPICE Music Festival 2024 (2 и 3 август)...

Голям завод търси да наеме работници в Чирпан

Японската компания за производство на автомобилни кабелни системи „Язаки“...