събота, юни 15, 2024

КОЙ допуска рецидивирането на КТБ в ПИБ?

Date:

Сподели новината.

Схемата за ограбване на депозитите: Фирми получават необезпечени кредити от ПИБ, превеждат ги на фирма-бушон и оттам директно на фирми и офшорки на собствениците на банката

Вчера Световната финансово-кредитна агенция ФИЧ посече българската Първа Инвестиционна Банка /ПИБ/ като свали кредитния им рейтинг с цели 3 стъпала. Този безпрецедентен случай бе предшестван от серия разследвания на Биволъ за това как тази банка раздава чудовищни количества пари под формата на лоши кредити, на свързани фирми и лица, а непровизираните експозиции са надхвърлили 170% от собствения капитал на банката. Пуснахме сигнали за проверка до БНБ и Прокуратурата, с отговорната грижа да не се повтори ситуацията с КТБ и да не се допусне рецидив от рухването на втора голяма банка, което практически може да събори цялата финансова система на държавата. Ядец! Никой не пожела да се занимава с нашите доказателства и да провери дали е драстично нарушен Законът за кредитните институции. Ясно е, че управляващи и регулатори съдействат, щом не желаят да проверяват конкретни данни за престъпления. Ясно като бял ден е, че явлението « Пеевски », сега си е намерило нов финансов силоз за рупане, а държавичката му за частно ползване ще го гали зад ушите, за да не му развали комфорта и да му измъкне копанята с ярма изпод зурлата. Нищо че в тази копаня е заложен хляба на целия народ. Със сигурност всички тия вкупом ще отговарят утре, ако не пред българите, то пред международните и европейски институции за организираната си престъпна дейност и колективния си заговор срещу демократичните закони и принципи.

Такова време идва.

ФИЧ свали ПИБ защото чете Биволъ

Сега като се изказа ФИЧ нещата започват леко да се изясняват за ужас на бандюгите във властта. За разлика от тях, анализаторите навън четат Биволъ и си правят изводите. Мнението на ФИЧ ще бъде вероятно последвано и от другите кредитни агенции. ЕК най-вероятно повече няма да разреши бюджетни финансови инжекции за банката, която не може да си покрие финансовата неадекватност. Биволъ продължава със своите разследвания, които хвърлят лъч светлина на публиката за това какво всъщност се случва в ПИБ и има ли основание драстичното понижаване на нейния кредитен рейтинг. Въпросът който задаваме на отговорните институции с предстоящите публикации е с три еднакви букви “П”, три букви, като трите стъпала надолу в рейтинговия списък.

ТРИТЕ “П” – Пере ли ПИБ Пари?

И източват ли собствениците депозитите на вложителите? Схемата, доказана по-долу с документи е следната:

Фирма получава необезпечени кредити от ПИБ, превежда ги на фирма-бушон и оттам директно на фирми и офшорки на собствениците на банката

Фирмата ВЕЙЛМЕС ООД е създадена през 2006 г., за да търгува на едро с месо. Тя не притежава производствени мощности, но има благосклонен банкер – ПИБ. На 31.07.2007 банката отпуска сериозен кредит от 9 млн. евро овърдрафт по разплащателна сметка. Заемът е обезпечен със стоки в оборот на други дружества. Година по-късно ПИБ отпуска още 2 млн. евро банкова гаранция, обезпечена с няколко имота и вземания по сметките на десетина свързани дружества.

В годините ВЕЙЛМЕС не си покрива задълженията и на 07.03.2013 подава в съда молба за несъстоятелност (документ в галерията). За банката остава да прибере само обезпеченията: няколко ниви в костинбродско, ихтиманско и няколкото имота. Излишно е да се казва, че цената им далеч не покрива раздадените суми.

За 7 години ВЕЙЛМЕС не подава нито един годишен финансов отчет в НАП. Няма как да се разбере какви обороти е имала фирмата, какви печалби или загуби. Биволъ обаче разкри, че само за 2011 г. от еврова сметка на ВЕЙЛМЕС в ПИБ (завършваща на 0I10Q) са преведени към сметка на фирмата БРАНДЪЛ СЕНТ 2000 общо 1 416 820 евро.

БРАНДЪЛ СЕНТ 2000 на свой ред е създадена на 20 февруари 2006 г. и е регистрирана в Елин Пелин от Павлина Бочева, която се води собственик и управител и до момента. Също като ВЕЙЛМЕС и тя не е подала нито един годишен отчет. Нещо повече – фирмата няма и никога не е имала регистрация по ЗДДС, което означава, че нейните годишни обороти не надвишават 50 000 лв. Това категорично не отговаря на истината. В края на ноември 2011 г. евровата сметка на БРАНДЪЛ показва завидните постъпления от 4 411 868 млн евро и дебит от 4 411 023 млн. евро.

Освен преводите от ВЕЙЛМЕС, БРАНДЪЛ получава внушителни суми кеш, внасяни на гише от някой си Димитър Симеонов Георгиев. Той е роден през 1972 г., няма никакви фирмени участия и притежава само няколко ниви в Северозапада. Но редовно носи в банката по 50 – 100 000 евро в брой за «захранване на сметка» на БРАНДЪЛ.

На какво основание става това «захранване»? Какъв е произходът на парите? Това са задължителните дежурни въпроси, който трябва да постави всяка банка, която спазва регулациите за пране на пари. А също и съответните служби, които се борят с финансовите престъпления. Ако действително “се борят”, а не (съ)участват във финансовите престъпления.

Особено съмнително е, че в същите дни, в които постъпват преводите от ВЕЙЛМЕС и кешовите вноски от Димитър Георгиев, парите заминават с преводи от страна на БРАНДЪЛ към сметки в чужбина. Превеждат се суми, които значително надвишават лимитите за наблюдение от страна на финансовото разузнаване – 100, 200, 500 хиляди евро. Но дискретността на банката има просто обяснение. Работата е там, че крайната дестинация на тези пари не е случайна:

Милионите отиват във

Фирми свързани със собствениците на банката

Само за 2011 г. от сметката на БРАНДЪЛ към сметка на офшорката от Британските Вирджински Острови SANTA FE TRADING са преведени 1 450 000 €. Преводите продължават и през 2012. Формално тези преводи са оправдани с договор между  БРАНДЪЛ и SANTA FE от 26.10.2010 г. за внос на 600 тона замразено телешко месо без кост, който приключва на 31 декември 2011 г.

Как така фирма без регистрация по ЗДДС търгува с такива количества месо и оперира с такива суми е въпрос на който НАП не пожела да отговори, въпреки настойчивите запитвания на Биволъ към пресслужбата и питане по ЗДОИ. Българската Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ), която регистрира и наблюдава вноса на месо обаче отговори на запитването по ЗДОИ.

БРАНДЪЛ СЕНТ не е регистриран търговец и никога не е извършвала търговия с месо. Документ: 5-babh-brandel

Този официален отговор категорично доказва, че става дума за фиктивен договор, чието предназначение е да бъде прикрито пране на пари.

Същото важи и за ВЕЙЛМЕС. През ГКПП никога не са преминавали практи от внос на месо за фирмите ВЕЙЛМЕС и БРАНДЪЛ СЕНТ, пише още в отговора на БАБХ.

БРАНДЪЛ обаче има договор и с ВЕЙЛМЕС, а плащанията по него странно корелират с плащания към офшорната фирма SANTA FE. Накратко: каквото влиза от ВЕЙЛМЕС в БРАНДЪЛ тутакси излиза към SANTA FE. А сумите са твърде сериозни. Ето част от извадките:

10/05/11 500 000 € влизат с превод от Вейлмес и 500 000 € излизат същия ден към SANTA FE по сметка в кипърския клон на ПИБ;

30/05/11 302 000 € влизат с превод от Вейлмес и 200 000 € излизат същия ден към SANTA FE;

07/11/11 501 000 € влизат с превод от Вейлмес и 500 000 € излизат същия ден към SANTA FE;

(пълните реквизити за тези преводи се пазят в редакцията, в случай, че правоохранителните органи проявят интерес)

Междувременно Димитър Георгиев продължава да носи кеш, който също заминава към SANTA FE. Входящите кешови операции с едновременен трансфер от София към Кипър се умножават през 2012 г. В таблицата като Кредит са обозначени вноските на Георгиев (понякога в лева, понякога в евро), а като дебит преводите към SANTA FE:

На 08.06.2012 нерегистрираната по ДДС БРАНДЪЛ получава превод от 100 000 евро от фирмата МАКСЕС БЪЛГАРИЯ ЕООД. Също фирма без история, без годишни отчети, със символичен 50 лв. капитал и заличена от регистъра по ЗДДС три месеца по-рано. В същия ден парите заминават по сметката на… SANTA FE.

Общо за  2011 и 2012 SANTA FE получава от БРАНДЪЛ банкови преводи за 2,44 млн. евро.

Коя е SANTA FE TRADING? Фирмата се появи в мащабно разследване на Биволъ (виж тук) за свързано кредитиране в ПИБ като един от собствениците на ВИНПРОМ ЕЛХОВО, която е получила кредит от 5,7 млн. лв. от ПИБ. Според Tърговския регистър собственик на SANTA FE е лицето Евдокия Макламузи. Тя се явява и съсобственик с Георгиус Георгиу в голям брой офшорни фирми, получили кредити за над един милиард лева от ПИБ. Георгиус пък управлява FRAMAS, фирма 100% собственост на ПИБ, и е директор на офшорката LEGNANO ENTERPRISES, собственост на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

За това, че SANTA FE има специален статут за собствениците на банката говори и фактът, че на 14 декември 2007 г. изп. директор на кипърския клон Еню Неделев изпраща факс лично до Ивайло Мутафчиев, за да го информира, че е открита сметка на SANTA FE (виж документа в галерията). Но има и още по-директна и неоспорима връзка между паричните потоци и собствениците на банката. Според справките, с които Биволъ разполага 250 000 евро са захранили

Туристическа фирма на Радка Минева

Фирмата BALKAN HOLIDAYS LTD. е получила тази сума от БРАНДЪЛ на банковата си сметка в BARCLAYS BANK London през 2011 г.. Парите са преведени на 4 транша на 15 и 16 февруари и са внесени в същите тези дни от Димитър Георгиев в кеш. За какво? В основанието за превода е посочено « консултации и покупки на стоки по договор 013/2010 ».

BALKAN HOLIDAYS LTD е част от туроператора БАЛКАН ХОЛИДЕЙЗ, който има фирми в Англия, в България и в Кипър.

Собствеността на английската фирма, получавала парите от БРАНДЪЛ, тъне в офшорка от о-в Джърси. Директор обаче е Радка Минева, съпруга на Цеко Минев и член на Надзорния съвет на ПИБ. Търговски директор пък е братът на Ивайло Мутафчиев – Георги Мутафчиев (виж документа в галерията), който също е в управата на банката.

В България БАЛКАН ХОЛИДЕЙЗ СЪРВИСИС е управлявана от Радка Минева. Мажоритарен собственик е MANTOVACO LIMITED, чиито собственици с по 50% са Георгиус Георгиу и… същата Евдокия Макламузи, собственичката на SANTA FE.

В Кипър местната BALKAN HOLIDAYS е собственост на Георгиус Георгиу, а Евдокия Макламузи има 0,1% от капитала.

БАЛКАН ХОЛИДЕЙЗ СЪРВИСИС и кипърската ВИЛКАНИЯ ЛТД., която също принадлежи на вездесъщия Георгиус Георгиу, са собственици на авиокомпанията БИ ЕЙЧ ЕЪР (BH AIR), която наскоро обяви, че може би ще лети до САЩ. БИ ЕЙЧ ЕЪР е свързана и с ЮЛЕН АД, концесионера на ски съоръженията в Банско. Нейната дъщерна фирма БИ ЕЙЧ ЕЪР ЛОГИСТИК обезпечава с няколко терена на Летище София заем от 77 млн. лв. от ПИБ за ЮЛЕН. Заем, без който фирмата с апетити да застрои Пирин отдавна щеше да е фалирала.

Дотук:

Никаква свързаност между собственици на банката, с лица и фирми сериозно уличени в мащабно пране на пари и източване на банковия капитал!

ДАНС мълчи, ГДБОП бездейства

Съгласно българското законодателство против пране на пари, финансовото разузнаване в ДАНС би трябвало да е в течение за сумите, превеждани от ПИБ към кипърския клон. С един клик на мишката може да се установи, че титулярът на сметката БРАНДЕЛ СЕНТ е фирма без регистрация по ЗДДС. Но по времето, когато се случват тези превод, шеф на отдела, противодействащ на прането на пари в ДАНС е Полина Кавръкова. Тогава тя е имала право на овърдрафт от 140 000 лв. от ПИБ, сочи имотната и декларация в Сметната палата. Не ипотечен кредит, а овърдрафт по разплащателна сметка. Ей така, за да има да си харчи.

Тук не коментираме задкулисното влияние от страна на Модела #КОЙ над тази отдавна пробита национална служба, което е публична тайна.

Антимафиотите от ГДБОП също би трябвало да имат поглед върху тези финансови операции. Сред имотите, с които е обезпечен кредитът на ВЕЙЛМЕС от ПИБ се открива и апартамент на ул. Мур в София, който принадлежи на издирвания от Интерпол Иван Танев – Универсалния. Синът на бившия земеделски министър Георги Танев от правителството на Любен Беров се прочу в края на 2012 г. след операция на МВР срещу група за източване на ДДС, вкл. и чрез доставки на храни за бедните финансирани от Европейския съюз. Ролята на Танев в схемите за прехвърляне на пари от банката към офшорни фирми на нейните собствениците въобще не е епизодична. Макар и издирван, Танев има редовно процесуално представителство по дела, които води в България срещу ПИБ. Очевидно Универсалния нито е неоткриваем, нито има намерение да носи сам отговорност за комбината с източените кредити, нито е пропуснал да архивира уличаващи документи. Но за това четете в продължението.

1-veilmes-nesastoyatelnost  :|:  8-fax-santa-fe-account  :|:  2-pavlina-brandel-podpis  :|:  3-dogovor-brandel-santa-fe-meso-1  :|:  4-dogovor-brandel-santa-fe-meso-2
7-santa-fe-maklamuzi  :|:  8-fax-santa-fe-account  :|:  9-balkan-holidays-radka  11-veilmes-obezpechenie-tanev-nikstom

кодовете са от снимки на документи приложени по-надолу в нашата галерия

Вместо коментар

Моделът #КОЙ се крепеше от КТБ. Това беше азбучната мантра повтаряна години наред от несъгласните с престъпното статукво на задкулисието, което управлява България зад всички институционално легитимирани политически субекти и властови структури. КТБ рухна показно и отвори една огромна за нашите бюджетни мащаби черна дупка от около 4 млрд. лв. Активите на банката, които са от национално значение се обезценяват и са в процес на преразпределение, а българският народ ще плаща изчезналите пари. Оказа се, че отговорни за финансовата катастрофа са управляващи политици, депутати, магистрати и обществени фигури. Всички те воглаве с вездесъщия Делян Пеевски, фаворизиран партньор на Цветан Василев, сега вкупом демонизират банкера и твърдят, че негово е името зад емблематичния и фундаментален въпрос: #КОЙ. Василев от ментор, спонсор и идеален партньор за цялата управляваща страната клика, изведнъж се превърна в изкупителна жертва на всички безобразия през последните 10 години, захвърлили България в небитието на демократичните общества и опустошили страната до нивото на грозна корумпирана губерния, ръководена от помешчици с престъпен или ченгеджийски бекграунд. Последните две са различните страни на един и същ организъм.

КТБ вече я няма, Василев също, но Моделът #КОЙ продължава да съществува още по-силен, зловещ и вездесъщ от преди. Този модел непременно има нужда от удобна банка, чрез която да се храни, да богатее, да пере мръсни пари и да присвоява ресурси. Тук обаче се изправяме по абсурден начин с 2 различни понятия за държава и те трябва да се разграничат.

Едната е Държавата за ограбване, в която египетските роби сме всички ние, обикновените български граждани.

Другата Държава е във властта и е присвоена за лично ползване. Тя осигурява и съдейства на престъпното колосално разграбване на националния капитал и общественото богатство в полза на малка неофеодална клика, неизбежно обвързана с бившите структури на комунистическата диктатура. В тази схема са всички в Министерски съвет и неговите подразделения, Парламента, Съдебната власт и по-голямата част от общините, където дерибействат верни на олигархично-мутренската власт политически марионетки, отличаващи се с уникална алчност и безскрупулност. Заверата е тотална, а политическите заклинания и различни оцветености са единствено циничен външен фасаден фон. Реалностите доказват непрекъснато тежката диагноза, българите го усещат на гърба си и си дават сметка в каква жертва е превърната нацията ни и потомците след нас.  Шайката самозабравили се негодници, може да оцелее единствено като тотални паразити, неизбежно окопали се и мултиплициращи се във властта.

Ако приемем, че КТБ подържаше и финансираше отвратителния Модел #КОЙ, срещу когото се надигнаха и протестираха умните и красивите, то сега когато КТБ се срути, възниква основателните въпроси: Защо не се срути #КОЙ? Коя ще е следващата банка, която този Модел използва в обществения си вампиризъм? Защо умните и красиви вече не протестират? Нима #КОЙ изчезна, нима неговата зловеща сянка не тегне върху общественото пространство!?

Когато Биволъ алармираше години наред за това какво върши тандемът Пеевски-КТБ, Буда-Премиер се правеше на сляп и глух. Сега Буда се прави на “света вода ненапита” и отказва да поеме персоналната си отговорност за катастрофата за която има фундаментална вина. Интересно как ли ще се оправдава Буда, БНБ и подчинените му Прокуратура и КФН в бъдеще време, когато публикациите на Биволъ неизбежно ще се материализират и жестоката реалност ще ги потвърди на непосилно тежка цена!? Ние тогава ще се погрижим да ги припомним, за да се види ясно и каегорично всъщност #КОЙ е в основата на Модела #КОЙ.

В продължението ще видите, че оценката на посланик Байърли, че ПИБ е „гнила ябълка“ „с единия крак в организираната престъпност“ е непълна. Не с единия, а с двата крака в организирана престъпна група за кражби на ДДС и европейски средс

Автор: Биволъ

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагична смърт край Кюстендил

Пешеходец е загинал, след като е блъснат на пътя...

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...