понеделник, май 20, 2024

Намирате ли горивото в България за скъпо?

Date:

Сподели новината.

Костов уличи Лукойл в кражби! Парадокс!

Намирате ли горивото в България за скъпо? Вече имате основателни причини да се усъмните в цената на бензина и дизела в страната.

Според анализ на Лабораторията за риск мениджмънт към Нов български университет, ръководена от бившия премиер Иван Костов, основният вносител на горива в България – „Лукойл", злоупотребява с цената на петролните продукти.

 

Учените са категорични – има основателни причини за съмнения, че внасяният в България суров петрол сорт „Урал" е оценяван по значително по-високи цени от борсовите. Според тях това е нанася значителни щети върху българските домакинства и конкурентоспособността на бизнеса в страната.

Как става това? Пред митниците "Лукойл" не представя фактури на каква цена е купил суровия петрол. Вместо това представя таблица за борсовата цена на сорта "Брент". Разликата между борсовите цени на двата сорта е 2,41%, пише в анализа.

 

Към борсовата цена се добавят и нереално високи според лабораторията на Костов разходи за транспорт и застраховки. Така "Урал"-ът, който "Лукойл" купува излиза с 10,6% по-скъп, отколкото ако си беше купил "Брент".

 

Така разликата между реалната цена на суровия петрол, който "Лукойл" е купил от Русия и цената, която е отчел в България е 13,27% за изследвания период между 2006 и 2014 г. (разликата варира между 6,68% и 15,61% в различните години).

 

Заради този финт "Лукойл" декларира средногодишно с 763,5 млн. лв. повече от реалните си разходи. С натрупване за периода 2006-2014 сумата е 6871.7 млн. лв.
Най-интересното е, че именно по времето на управлението на Иван Костов държавният „Нефтохим“ беше продаден твърде евтино на „Лукойл“. Тогава руснаците платиха сумата от 100 милиона долара за целия комбинат, заедно с всичките му активи, наличности, банкови сметки, недвижими имоти и пазарни позиции. Според екпертите цената на завода е била минимум 2 милиарда долара. Той обаче беше буквално подарен. Сега Костов става защитник на „истината“ и напада на рафинерията. Странни превратности на съдбата…

 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Какво става?! Един от най-големите работодатели в Пловдив започна да съкращава масово работници

Един от най-големите работодатели в Тракия икономическа зона "Либхер...

Бургаско предприятие се продава заради дългове

Πoзeмлeн имoт и индycтpиaлни cгpaди в Южнaтa пpoмишлeнa зoнa...

Извънредно! Изграждат два нови завода около Велико Търново

Cъздaдeнaтa пpeз 1995-a гoдинa бългapcĸa ĸoмпaния "Eĸcтpaпaĸ" плaниpa oтĸpивaнeтo...

Възстановяват дейността на месокомбинат „Добруджа“ в Силистра

Дейността в месокомбинат „Добруджа“ предстои да бъде възстановена, след като...