Сподели новината.

По традиция в ГЕРБ нещата се случват съгласно волята на Бойко Борисов, а в ГЕРБ Бургас решенията се взимат под указанията на кмета Димитър Николов.

Затова е абсолютна изненада, че действията на ГЕРБ Бургас и на лидера на партията Борисов по случая „Росенец“  напълно се разминават  според  зам. председателя на „Средна европейска класа“ Константин Бачийски.

Като пример за това Бачийски посочва последните събития, свързани с единствения общински път, водещ към „летните сараи“, обитавани от  Ахмед Доган.

Наскоро стана ясно, че Община Бургас може отново да загуби собствеността върху тази улица.

Причината са действията или по-точно бездействието на доминирания от ГЕРБ Общински съвет спрямо подадена жалба от фирмите „Хермес Солар“ и „Стрейтлайн“, които се свързват със стопанисването на лятната резиденция на почетния председател на ДПС.

Неблагоприятният развой на събитията стана възможен, след като местната власт в Бургас се отказа от най-голямото си предимство по този казус, а именно да поиска от съда да обяви за нищожно решението на Общинския съвет от 28 април за преминаването на общинския  път към „сараите“ в частни ръце.

Заради това решение на 11 юли хиляди българи от цялата страна пристигнаха край резиденцията, обитавана от Ахмед Доган, и с протеста си разтърсиха цялата държава така, че политическите трусове не спират и до днес.

На 28 юли министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов  заяви в директно включване от джипа си, че по случая с пътя към „сараите“ Общинският съвет в Бургас ще вземе ново решение. Час по-късно по време на заседание мнозинството от ГЕРБ и техните партийни сателити гласува да бъде оттеглено скандалното решение от месец април.

Още тогава Константин Бачийски предупреди, че в новото решение има сериозни юридически пропуски, които отварят възможност за неговата отмяна в съда и преминаването на собствеността върху пътя в частни ръце.

Бачийски признава, че все повече се чуди дали на 28 юли премиерът  се е „правил на луд“ / както от един запис  всички българи разбраха, че успешно може да се прави/  или кметът на Бургас, председателят на ОбС в Бургас заедно с колегите си от ГЕРБ тайно са преминали в редиците на партията на Цветан Цветанов и пред очите на всички застават срещу позицията на Бойко Борисов за случая „Росенец“.

На няколко пъти Константин Бачийски е призовавал председателя на общинския съвет проф. Севдалина Турманова и  правния отдел на Общински съвет Бургас  да поискат от съда извършване на инцидентен контрол за валидност на решението за прехвърляне на собствеността върху пътя към „сараите“ и да го обяви за нищожно.

При подаването на становището по жалбата на фирмите „Хермес Солар” ООД и „Стрейтлайн” ЕАД общината обаче изненадващо се е отказала от своя може би най-силен коз, а именно искането за нищожност.

По този начин се губи ключова възможност жалбата да бъде отхвърлена.

Според Константин Бачийски все повече се засилват съмненията, че ГЕРБ Бургас и председателят на Общинския съвет Севдалина Турманова правят всичко възможно случаят „Росенец“ да се върне в изходната си точка от месец април, след като решението от юли месец може да бъде отменено в съда.

„Явно гласуването в Общинския съвет през месец юли е било прах в очите на хората. ГЕРБ Бургас , мнозинството в ОбС и Димитър Николов изиграха всички, подиграха се на хилядите протестиращи българи край Росенец, защото правят всичко възможно да загубят пътя към „сараите“. Оттук нататък според мен тези хора нямат никакво основание да казват, че защитават обществения интерес– коментира Константин Бачийски.