Кирил Петков обяви кандидат-премиера на „Продължаваме промяната“

0
43
prodaljavame promqnata 36
Сподели новината.

Вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев е кандидатът на „Продължаваме промяната“ за министър-председател, който ще получи папката с мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев в 17 часа днес, обяви премиерът в оставка Кирил Петков.

До тази стъпка се стигна, след като от БСП обявиха след изгонването на 70-те руски депутати, че няма подкрепят правителство начело с Кирил Петков. Такова е и условието на „Има такъв народ“.

„Той е човек, на когото имам безпрекословно доверие. Рамо до рамо с Асен Василев започнахме промяната. Обещавам Ви рамо до рамо да я завършим“, заяви Петков във видеообръщение.

„Един отбор с него, с всички членове на ПП, с всички коалиционни партньори, с всички съмишленици. Време е да запретнем ръкавите и да си свършим работата до край“, каза Петков.

„Продължаваме промяната“ ще предложи нов кабинет единствено при наличието на убеденост, че в 47-ото Народно събрание има поне 121 народни представители, които ще поставят посочените 8 цели на първо място.

„Днес се намираме на исторически вододел. Има възможността да продължим промяната за законова държава, която просперира, където обществените средства се харчат за обществени нужди или има риска да се върнем назад към задкулисието, чуждите интереси“, каза в изявлението си премиерът в оставка.

Заяви, че няма да допуснем няколко неща: България да вземе грешната посока, шепа хора да ограбват обществените средства, да пълнят чекмеджета с кюлчета, прокурорите да продължават да бездействат, чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава.

Няма да допуснем, защото не ни е страх, каза Петков.

„Да, с БСП имаме различия по международните въпроси, с част от депутатите на ИТН имаме лични различия, но нищо не може да бъде по-важно от просперитета на България и да продължим промяната напред“, каза още той.

Единственото по-опасно за държавата от избори в този момент е задкулисието да продължава да бъде в управлението чрез подставени лица. Ето защо заявяваме, че няма да преговаряме със следните политици: Бойко Борисов, Делян Пеевски, Слави Трифонов и Костадин Костадинов, както и всички други народни представители, които не са свободни да вземат самостоятелни решения без предварителното съгласие на гореописаните лица или техни господари.

Няма да приемаме и ултиматуми до 12 часа, коментира премиерът в оставка, визирайки Руското посолство.

Вчера стана ясно, че посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова е връчила вербална нота на Министерството на външните работи (МВнР). „С която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12:00 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства”, обясниха от МВнР в съобщение до медиите.

--------------------------