Избухна нова война в попфолка

0
123
12410576 10208343610536385 6488297884593305977 n
Сподели новината.

 

Говорих с мъжа на Джена, който ми обясни, че са се почерпили с вокалиста на Ориент Експрес Насти, който им бил дал правата, възмущава се Петър Бинев

 

Грандиозен скандал с участието на една от най-големите звезди на Планета Пайнер е на път да взриви чалга средите. Ябълката на раздора се оказа Mashup на Джена, която в края на миналата година решава да възроди два от най-големите ретро чалга хитове „Слънчице мое“ и „Очи зелени“.

Изпълнението дори е записано на клип и се излъчва по всички канали на „Планета Пайнер“, включително и в YouTube, където се радва на сериозна популярност и събира 1,5 милиона гледания за малко повече от месец. Като продуцент на компилацията е посочена Пайнер Медия.

Оказва се обаче, че Пайнер и Джена не притежават правата за песните „Слънчице мое“ и „Очи зелени“. Това заяви ексклузивно бургазлията Петър Бинев, познат като DJ Chocolate. Той е един от хората, които стоят зад въпросните два хита, донесли огромна популярност на група Ориент експрес в края на 90-те години. Тя дори е избрана за оркестър на годината заради изпълненията на „Слънчице мое“ и „Очи зелени“. DJ Chocolate разкри още, че песните са записвани в бугаското DJ Vision Studio, което е първото цифрово студио в България.

„Ние сме правоносителите на този продукт. Това означава музика, текст и продуциране. Ние сме получили правото да го продаваме в България, след като сме се договорили със сръбската и турската страна за мелодията. На базата на това имаме издаден номер от Министерството на културата, т. е. имаме уредени авторски права. Ние сме направили този продукт разпознаваем, направили сме го хит. Ако Джена беше изпяла тези песни, но с друг текст, те нямаше да имат толкова гледания в YouTube, защото нямаше да са разпознаваеми“, заяви  Петър Бинев.

Въпросните песни са регистрирани в Профон и Мюзик Аутор, но дори и това не спира Пайнер и Джена да запишат компилацията, без да искат разрешение от носителя на авторските права. След като видял резултата, DJ Chocolate веднага се свързал с един от шефовете на Пайнер, както и със самата изпълнителка. Последвала изненадваща реакция.

„Говорих с мъжа на Джена и той ми каза, че са се почерпили с изпълнителя на песните Насти, който е вокалист на Ориент Експрес. И той им бил дал правата, защото са семейни приятели. Насти обаче е само изпълнител, той не притежава правата на тези песни. Разговарях и с директора на студио „Пайнер“ и той ми каза, че щял да измисли някакъв вариант да ни направят някакво предложение. Той обаче иска да оправим само текста, но те крадат цялостния продукт! Когато отидеш на заведение и там има жива музика, винаги тези песни са в репертоара на оркестъра. Това е евъргрийн, нашият продукт, който ние сме направили хит, популярен в цялата държава“, коментира DJ Chocolate.

Бургазлията е категоричен, че ще си търси правата по съдебен път.

 

Източник- Флагман.бг