Гърми жесток скандал! МОН ще обучава учители по ромски език!

0
205
1471581445 professor shutterstock 194874566
Сподели новината.
МОН ще обучава кадри за учители по ромски език. Това става ясно от сайта на министерството, предназначен специално за педагозите, пише „Канал 3“. Педагози, които следва да се регистрират в него по специалността, за която желаят да бъдат допълнително обучавани и квалифицирани, с изумление откриха, че в падащото меню за квалификация или желана допълнителна квалификация фигурира „учител по ромски език“.
Гневът в социалните мрежи и професионалните форуми се отприщи, а немалко от кадрите на образованието се питаха какъв е тоя език, след като няма своя графична система и писменост. Други се шегуваха, че може да се използва кирилица или шльокавица.
Пръв за новите научни достижения на МОН алармира млад учител. „Като практикуващ педагог трябва да си направя регистрация в сайта на МОН, за да мога да участвам в действаща програма за допълнителна професионална квалификация. Има полета с данни за попълване. Едно от тях е показаното на снимката. Моята специалност-Начална училищна педагогика с чужд език я няма, но за сметка на това има показаното на снимката по-долу!
Аз ли съм в грешка, или такъв език официално регистриран, с азбука и писменост-НЯМА?Та какво остава за такава специалност, професионална квалификация и т.н…“, пише Симеон Митев.
На публикацията му са реагирали стотици, повечето, предполага се педагози. Има и немалко, които потвърждават казаното от него със собствения си опит по време на регистрацията, която са длъжни да направят всички педагози в сайта на просветното министерство.
„Да! Аз се регистрирах, задължително било! Изненадах се, когато прочетох Начална педагогика с ромски! Какво е това? Скапана държава! Кои са малцинство ние или ромите? Държавата работи само за тях! Както са тръгнали нещата най – търсени ще са с ромски език!“, пише учителка.
За часове възмущението избухна, не липсваха и горещи спорове, че това е сбъркан начин и разбиране за интеграция. „Дали има държава в света, в която някой да адаптира ученик на майчиния му език в училище?“, диви се педагожка в отговор на противоположното мнение на нейна колежка, която припомня, че във ВТУ е имало такава специалност, но за жалост е била закрита.
По неофициална информация от МОН са сезирани за новата специалност „учител по ромски език“ и в момента правят проверка на случая.
--------------------------