Министър Денков в Бургас: Тестването на учениците за ковид трябва да отпадне!

0
129
uchenici maski
Сподели новината.

„Тестването на учениците за Ковид-19 трябва да отпадне, изпратил съм становище до здравното министерство днес. Кога точно да стане това – ще реши министърът на здравеопазването. Помолили сме да прегледат и всички останали мерки и което е възможно да отпадне“. Това заяви преди минути в Бургас министърът на образованието акад.Николай Денков, цитиран от „24 часа“. Той е в морския град за откриването на СТЕМ център в математическата гимназия.

Относно вариантите за старт на учебната година Денков каза, че датата 7 септември изглежда най-подходяща. „Печелим една седмица повече, което може да се използва и за повече ваканции през годината, но и за упражняване на материала. Предлагаме и удължаване на учебната година с 2 седмици за учениците от 1 до 6 клас. Така се получават общо 3 седмици, които могат допълнително да се използват“, обясни образователният министър. И допълни, че паралелно с това се прави преглед на учебните програми, така че да се облекчат.

„Има твърде много термини, академични понятия. Програмите трябва да станат по-практически ориентирани“, смята министър Денков.

Попитан дали има информация, че училища пускат децата в онлайн обучение, за да пестят ток, той отрече да е запознат с такъв проблем.

„Има отпуснати пари, има отдел към училищата, има промяна в ценообразуването, с която те получиха известно облекчение за сметките през февруари и март. Ключовото е, че министерството на финансите разработва механизъм, в който всички училища, всички обществени институции, ще влязат в един общ субект, който да кандидатства за цена на тока. Така ще се знае за всяко училище, всяка болница, каква ще бъде цената на тока, която трябва да влезе в бюджета. Това ще промени радикално подхода“, коментира акад.Денков.

Той призова ако някое училище не може да си плати сметките, веднага да сигнализира в министерството на образованието, за да му се помогне.

Относно приема на деца в училище от семейства на украински бежанци министър Денков каза, че са изпратени писма до училищата – по колко деца могат да се приемат в паралелки, за да се знае дали да се откриват нови. За здравните изисквания, които биха създали повече проблеми, министърът заяви, че се очаква становище на здравния министър – да се дефинират правилата, по които украинските деца да влязат в училище.

--------------------------