Сподели новината.

 

Жител на Русе иронизира дунавския град, но с голяма доза чувство за хумор. Това, което е написал, ще ви накара да се усмихнете, да се посмеете или пък да се ядосате, ако не приемете иронията от забавната ѝ страна.

„Русе е най-големия град по крайбрежието на Дунава, и както е наречен „Малката Виена“ – никак нищо не е розово в сърцето на града. Но въпреки всичко си остава един от най-спокойните градове в България, но и най-горещия през лятото.

1. Недей да приличаш на турист 

По улиците на Русе виреят два животински вида: хора и туристи. В Русе населението си имат поговорка, когато са в друг град и за това не се плашат от това да изглеждат като туристи в друг град, а тя гласи :

„От Русе сме, за малко сме“, но това никак не важи за посетители на Дунавския град.

 

Ако искате да спечелите ентусиазма и характера на Русенци, ще бъде нужно да влезете в техния ритъм на живот и да изглеждате по отпуснати. Освен подигравките от населението на града нищо друго няма да спечелите.

Повярвайте ни, те надушват, когато някой не е от РусИ. Високото самочувствие на русенци никак не е за подценяване.

2. Недей да излизаш без Аутан в топлите летни вечери.

Лятото в Русе е истински Survivor. Шансът да ви отвлече комар, о колкото някой бандит, разхождащ се в града от Ветово с микробус, е по-голям от обичайното.

Комарите там са истинско предизвикателство за жителите на града, дори Аутана понякога не помага.

3. Недей да нямаш кола

Както гласи най-старата русенска мъдрост – „Кат нямаш кола, къде се натискаш да правиш секс?“. В Русе, колата не е просто средство за придвижване от точка А до точка Б.

Тя е материалното и другото аз на човека русенец. Другата причина е че просто късно вечер няма как да се прибереш там, от където си излязъл.

Градския транспорт е редовен, бърз и не толкова точен, но не можеш да се оплачеш, че няма автобуси или тролеи през останалата част от денонощието – редовен е.

4. Недей да говориш против нощния живот на русенци

Русенци имат дискотеки, нощни барове и заведения повече от колкото е нужно за такова малко, но голямо градче за България.

Въпреки всичко, това е болна тема за Русенци – те някак си не намират точните събития и места за удовлетворяване на нощния живот и се задоволяват с чалга клубовете в града.

Алтернатива винаги се оказва хубавото време и скъпият, но евтин за русенци алкохол и семки.

5. Никога не подценявай „Левента“

Мястото за нощни събирания, запознанства и наистина хубава гледка от високата част награда се нарича Левента, в близост до телевизионната кула на града.

Това място наистина не специално повече от други такива местенца, но някак си те грабва. Там русенци се чувстват най-отпуснати, най-спокойни въпреки хаоса от насъбрали се коли, паркирали и надули поредната мазна чалгия.

 

Дунавският бриз се усеща там най-добре, колкото и странно да е. На 10 км от реката и на 150 м. надм. височина, а не както трябва да бъде на кея. Това оспорва всякакви закони на физиката и майката природа.

6. Никога не търсете МакДоналдс  

Никога не подценявайте русенския „McDonald’s“ – Катмите и „Subway“ – Тирол. Когато сте наистина гладни и се разхождате по центъра или в парка. Все ще посетите „Катмите“ или „Тирол“.

Заведенията за бързо хранене отдавна са мит в Русе! На мода са съвсем други неща, но не и това.

Пък и представете си: 01:00 ч. след полунощ е, студент сте, гладни сте и искате нещо бързо. Доставката на пица от Аладин е приключила в 22 ч., а от Тапас в 23 ч. – късно, ударили сте на камък.

Но един момент, дори и в Google Maps ще ви посъветват да ядете от „Катмите“, защото те са до 3 сутринта, а през уикенда денонощни. Разнообразието е голямо, стига да знаете какво искате.

7. Никога не подценявайте котките в Русе

Котка наляво, котка отдясно и котка в краката ви. Уличните котки са в изобилие в крайдунавския град. Колкото и странно да ви звучи, чисти са!

Повечето са обезпаразитени от общинските приюти.

Какво по-хубаво от това, една усамотена разходка в прохладната вечер, седнали сте на пейка до „Кораба“ т. нар. Общината, пушите си цигарката и пиете биричка от денонощния до икономическия техникум. Също така за компания една котка!

8. Не търсете Трап/БГ Рап клуб

Нощния живот на русенци както казахме е в изобилие, но не достатъчно хубав – може би, защото няма трап,бг рап клуб. Все повече хора започват да слушат този жанр музика, може би на русенци това им липсва.

Ако сте гост на крайдунавския град, ще останете по впечатлен че чалга индрустрията е масова, повече от столицата.

А клубовете за такъв малък град, все има хора. Салфетките са в радиус на 2км. на дискотеката, а нагласените русенци подгряващи с патронче в ръка
и пусната чалга от телефон навсякъде.

9. Не хвалете града и основно кмета за добре изглеждащия център 

Русенският парадокс – хората обичат града си, но го плюят. Няма такива хора! А най-оплюваното нещо в града не са проститутките по околовръстния път на град или комарите, а Кмета! Опитайте веднъж да оплюете кмета на града пред русенска компания – Честито, вие вече сте русенец.

10. Никога не ходете без марихуана в града

Колкото и странно да прозвучи, в Русе живота без марихуана е скучен. Казвам го, като посетител на града.

 

Предишна статияНовата малка любопитна покупка на Пеевски
Следваща статияНови протести в събота ще разтърсят Бургас