четвъртък, май 2, 2024

Хазната прелива с пари

Date:

Сподели новината.

На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетен излишък от 3,388 млрд. лв. (3,8% от прогнозния БВП), съобщиха от министерство на финансите.

За сравнение за същия период на 2015 г. бе отчетен излишък по консолидираната фискална програма (КФП) в размер на 632,6 млн. лв. (0,7% от БВП), което означава, че като относителен дял в БВП бюджетната позиция се подобрява с 3,1 процентни пункта.

През септември продължи тенденцията на превишение на приходите над разходите по КФП, основно в резултат на по-високите данъчни и неданъчни приходи по националния бюджет. Разходите са на по-ниско ниво, но най-големите суми за разплащане на инвестиционни разходи обичайно се осъществяват в края на годината, след приемането на извършените дейности.

Подобрението от страна на текущото превишение на приходите над разходите по сметките за средства от ЕС върху салдото по КФП е значително, като излишъкът по европейските средства е в размер на 1,6% от прогнозния БВП.

Приходите и помощите по КФП към края на септември 2016 г. се очаква да бъдат в размер на 25 690,1 млн. лв. (77,8% от годишния разчет), като спрямо същия период на 2015 г. се отбелязва ръст от 1527,8 млн. лева. Ръстът спрямо предходната година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 1936,1 млн. лв., докато постъпленията от помощи са по-ниски. Изпълнението на постъпленията от помощи спрямо разчета за годината е 91,8%.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към септември 2016 г. се очаква да бъдат в размер на 22 301,7 млн. лв., което е 64,1% от годишния разчет. Разходите за същия период на миналата година са в размер на 23 529,7 млн. лева.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към септември 2016 г. от централния бюджет, възлиза на 611,5 млн. лева.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Tакса смет в Стара Загора няма да се вдига

Пример за това как застъпниците на българския гражданин постигат...

Спас Русев купи „Телеком Албания“

Албанският оператор „Телеком Албания“ приключва преговорите за продажба на...

Голямата ТОЛ-измама

Най-лесният и безопасен начин да не спазиш един договор...

Световна верига магазини пред фалит, съкращават хиляди работници!

Британската верига магазини „Асда“ съобщи, че следващата година може...