сряда, април 17, 2024

Tакса смет в Стара Загора няма да се вдига

Date:

Сподели новината.

Пример за това как застъпниците на българския гражданин постигат резултати на база ефективната си работа е постигнатото в Стара Загора. След като  Възраждане се обяви против вдигането на такса смет в града и получи подкрепа от други политически формации, управляващите свикаха извънредна пресконференция и обявиха, че оттеглят предложението си и такса смет в Стара Загора няма да се вдига.

Разбира се, от ГЕРБ, не бяха особено щастливи от това и не пропуснаха да обвиняват противниците на тяхното предложение в “популизъм”. ВМРО-БНД като коалиционен партньор в управлението на ГЕРБ, в коментари на случващото се и в защита на предложението не пропуснаха да “посегнат” на програми със социален и подпомагащ характер като първи вариант за пълнене на общинската “каса”. Поредният недодялан опит за политическа манипулация над българския народ. Всеизвестен факт е, че за българина децата са светиня, а образованието ценност. Току-виж старозагорци решили да плащат повече за боклук, за да има за образование и раждаемост. Интересен е факта, че с лекота управляващите обявяват откъде ще вземат недостиг от около 1,5 млн. лв., който твърдят, че ще генерира общината при запазването на настоящите такси. Не са ли важни за управляващите на Стара Загора образованието, раждаемостта и инфраструктурата, та вместо да помислят за оптимизация на сметопочистващата система, така лесно посягат на средствата за тях?

“Необходимо е да се оптимизира сметопочистващата система. Решението за увеличение на такса смет е прибързано. Нужно е да се проведат дебати, да се поканят експерти, включително и независими, да се направи анализ на необходимостта от по-добро управление на отпадъците в общината. Това трябва да бъде основна тема на общинска администрация. В момента формулата за изчисляване на такса смет е на база данъчна оценка на жилище. Свидетели сме на парадокси как пенсионер, който обитава 200 кв.м плаща повече от семейство от 10 човека. През 2015 г. станахме известни със случай, в който 100 човека бяха регистрирани на един адрес в кв. “Лозенец”. Те също плащат данък смет по данъчна оценка или въобще не плащат, ако постройката не е законна.

В този смисъл алгоритъмът не е действащ и не работи в полза на гражданите, напротив в този си вид е в техен ущърб. Разрешаването на проблема с незаконните постройки също би допринесъл за необходимата справедливост при облагането на гражданите с данъци и такси. Колко са незаконните постройки в кв. “Лозенец”? И колко са били през последните два мандата на управление? От тях как е събирана такса смет? Ние знаем – никак. Предприети ли са мерки за констатиране на сградите в кв. “Лозенец”, а и всички останали в града, които са търпими? ЗУТ дава такава възможност. Това не ги узаконява, но дава възможност за законова адресна регистрация, а след това и за събиране на данъци и такса смет. Какво се случва с т.нар ПУП на Аязмото? Там също има много незаконни постройки. Обитателите им дали плащат такса смет? Примерите са много, а това е само един аспект от проблема.

Мисля, че най-лесното решение, до което прибягват управляващите е да “бръкнат в джоба” на данъкоплатеца вместо да ревизират и оптимизират работата си. Срещу това се обявяваме ние от  Възраждане. Настояваме общинските и държавни администрации да оптимизират работата си, за да сме сигурни, че друг вариант освен увеличаване няма. А не за всеки проблем решението да е още такси за българския данъкоплатец”.- каза Искра Михайлова, общински съветник от Възраждане.

Решение да не повишава такса смет взе и Община Бургас, където Владимир Павлов,    общински съветник от Възраждане, също се обяви против. Николай Георгиев, общински съветник в Харманли ще внесе гражданска подписка против увеличението на редовната сесия на Общинския съвет на 18 декември 2019 г.

През изминалите две седмици като резултат от работата на Възраждане беше отложено  и приемането на поправките в Закона за земеделските земи в тази част, в която се регламентира закупуването на земя от чужденци. Възраждане внесе добре аргументирано становище в Министерството на земеделието, храните и горите, в което беше описано как посочените поправки противоречат на Конституцията на България. Като резултата от становището “Комисията по земеделието и храните” отложи приемането на закона.

Така  Възраждане показва как с активна работа заедно и за интересите на българския гражданин могат да се постигат резултати и решения в негова полза. Включвайки се в Общинските съвети те са застъпници за интересите на българските граждани и се борят за разрешаването на казуси и въпроси в тяхна полза.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Голям бой в центъра на Силистра

В късния следобед на 14 април, около 17:00 часа,...

Амбицията на ЦИК – всички да са информирани за вота на 9 юни

Организацията на ЦИК започнала още от момента, в който...

Запалиха Олимпийския огън

Олимпийският огън бе запален на мястото където са се...

Обраха наследствената къща на бургазлийка във Вълчедръм

Телевизор "Самсунг", климатик "Дайкин", велосипед , 3 персийски килима,...