петък, април 26, 2024

Тайните на великолепната гръцка мусака

Date:

Сподели новината.

Мусаките не са ми от любимите ястия. Не знам точно защо. Но внимание заслужава гръцката мусака.

Вкусна е толкова много, колкото е дълго приготвянето и. Съществуват най-различни рецепти, с различни зеленчуци и подправки, но във всички тях присъстват патладжаните. Възможни са варианти с добавка на картофи и тиквички, като всеки един зеленчук предварително се обработва термично. Като включа сосът с кайма и бешамела, приготвянето на мусаката може да отнеме почти цял ден. Особено ако е в голямо количество.

В най-общия случай всички зеленчуци се нарязват на филии и се запържват поотделно. Това прави мусаката необикновена. С хрупкави зеленчуци, ароматен сос и плътен бешамел. Но освен това я прави и много тежка. Искам да си спестя времето и мазнините, все пак. Приготвям мусаката само с патладжани (един от всичките варианти), като ги запичам във фурната, вместо да ги пържа.

Гръцка мусака

Обожавам ароматизираната плънка от кайма и домати с канела, карамфил и вино. Мусаката покривам със слой бешамел, ароматизиран с индийско орехче. Също като в Пастицио.

Понякога вместо готова кайма, купувам телешко и свинско месо и ги смилам в кухненския робот. Така в плънката остават малки парченца месо, които придават по-интензивен вкус. А и рядко улучвам хубава кайма. Тази мусака приготвих с готова кайма смес от 75% телешко и 25% свинско.

Рецепта за мусака от книгата Съвременна гръцка кухня

Рецептата отново е от книгата Съвременна гръцка кухня, в която се казва следното: „Любимата ни лятна мусака в класическия вариант, без картофи и тиквички, с патладжани в цялото им величие. Богата, с бешамел, чиито произход някои оспорват, но той прославя гръцката кухня.“ Аз бих добавила: естествено, че бешамела е френски сос, но гръцка мусака без бешамел няма. :)

Патладжан с... нос

А ето и чичко патладжан в цялото си величие. :) Хубав нос, а?

Гръцка мусака

Продукти:

  • 1 кг патладжани
  • 500 г кайма
  • 100 мл зехтин
  • 1 глава стар лук
  • 100 мл сухо бяло вино
  • 600 г домати
  • 1 пръчка канела
  • 2 главички карамфил
  • 1/2 връзка магданоз
  • 150 г грюер (в оригиналния вариант – кефалогравиера)
  • сол и черен пипер

За бешамела:

  • 500 мл хладко прясно мляко
  • 30 г масло
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 40 г брашно
  • сол, бял пипер, индийско орехче

Патладжаните се нарязват по дължина на филии. Поставят се в съд със солена вода и се оставят за 15-20 минути.

Патладжани

Отцеждат се и се подсушават с кухненска хартия. Подреждат се в тава на един пласт, посоляват се леко и се заливат с малко зехтин. Пекат се на 200°C за 20 минути докато омекнат и придобият цвят. Изваждат се от фурната и се оставят на топло място.

Лукът се нарязва на ситно. В тенджерка се загрява останалия зехтин и лукът се сотира за 2-3 минути. Добавя се каймата и се разбърква няколко минути докато промени цвета си. Посолява се със сол и черен пипер. Изсипва се виното, доматите, канелата и карамфилът. Когато сосът заври, котлонът се намаля. Оставя се да къкри около 1 час докато течността се изпари и сосът остане на мазнина. Тенджерката се маха от котлона, изваждат се пръчката канела и карамфилът. Към соса се добавя наситнения магданоз.

За бешамела маслото и зехтинът се смесват и се загряват на умерен огън. Добавя се брашното наведнъж и се разбърква около 30 секунди с телена бъркалка. При непрекъснато бъркане на тънка струйка се излива хладкото мляко. Разбъркването продължава докато бешамелът се сгъсти. Маха се от котлона и се овкусява със сол, бял пипер и прясно настъргано индийско орехче.

Дълбока тава с приблизителни размери 30×18 см се намазва с малко зехтин. На дъното се подреждат половината патладжани. Поръсват се с 1/3 от сиренето грюер.

Гръцка мусака

Върху тях се изсипва сосът с каймата и се разпределя равномерно. Подреждат се останалите патладжани и се поръсват с 1/2 от останалото сирене. Най-отгоре се разпределя бешамелът и последните 50 г сирене грюер.

Гръцка мусака

Мусаката се пече в предварително нагрята фурна на 180°C за 35-40 минути докато бешамелът придобие златист цвят.

Гръцка мусака

Оставя се да изстине леко преди да се сервира.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на лакомниците! 9 храни, които можем да похапваме късно вечер

Много хора имат навика да хапват стабилно на вечеря,...

Избират с конкурс най-добрата рибена чорба на Бургас

На 13, 14 и 15 септември в Бургас ще...

Къде правят най-добрата храна в Стара Загора

Стара Загора все търсим нещо, понякога търсим забележителности, друг...