четвъртък, април 18, 2024

Студът покоси имигрантки край Малко Търново

Date:

Сподели новината.

Две жени, пресичащи границата при Малко Търново, са починали от измръзване тази нощ, министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Групата е била от 19 души. Граничните полицаи са оказали помощ на жените, но не са успели да ги спасят. Едната е по-млада, другата – по-възрастна. По първоначална информация, те са от Афганистан.”Този преход е свързан с много рискове, защото е нелегален”, отбеляза Бъчварова. На останалите от групата ще бъде оказана помощ и ще бъдат регистрирани.

Бъчварова изтъкна, че резултатите от мерките за миграцията у нас са видими. Не само успяваме да пазим границите си, но и да регистрираме и интегрираме голяма част от мигрантите. Проверявали се тези, които съвпадат с рискови профили, както и се установява дали имат наистина нужда от подкрепа.

Бъчварова няма информация заедно с бежанците у нас да са пристигнали и радикализирани хора. Тя отново подчерта, че всички с рисков профил се проверяват, интервюират и за тези, които има съмнения, не се допускат. Всички процедури се спазват и се проверява всяка една постъпваща информация, категорична е Бъчварова.

По-рано стана ясно, че късно снощи в района на Малко Търново гранични полицаи са задържали група от над 20 нелегални мигранти. Тя информира, че по непотвърдена информация 15-годишно дете е починало от студ. В болница са настанени 11 деца и две жени. Те са с втора и трета степен на измръзване.

Около 21.30 часа в Спешното приемно отделение на бургаската болница пристигнала първата линейка. С нея били докарани две момиченца на видима възраст 4-5 години. Майка им обяснява, че са от Ирак. Двете дечица са били в първата група, която граничарите са извозили от гората.

В същото време втора група нелегални се извозвали с високопроходим камион на „Гранична полиция”. Мигрантите са открити в Странджа. Над 30 сантиметра е била снежната покривка в района на Малко Търново вчера. Медиците от спешния център не искат да коментират нищо, докато не приключат прегледите на всички мигранти.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Hoвaтa вoйнa в Изpaeл вeчe yнищoжи индycтpия зa нaд $8 милиapдa

Maлĸo пoвeчe oт 48 чaca cлeд бeзпpeцeдeнтнaтa aтaĸa нa...

Българките в султанския харем

Филмовата сага „Великолепният век“ спечели телеманите не само в...

Румънски боен кораб удари мина в Черно море, която се взриви

Кораб на Военноморските сили (ВМС) на Румъния се удари...

Цената на петрола спада заради Китай и САЩ

Цената на петрола завършва "на минус" през изминалата търговска...