петък, април 26, 2024

Поднебесната (футболна) империя

Date:

Сподели новината.

Китайските пари не са буря, а революция! Констатацията е на футболния професор Висенте дел Боске, който бе помолен да коментира турбуленцията в световния футбол след инвазията от Изток. Милиони, които сякаш идват от нищото, за да подчинят европейските клубове. А всъщност става въпрос за добре обмислена държавна стратегия за световно футболно (а и спортно) господство, която, поне засега, се реализира с впечатляващ успех.

В основата на всичко е президентът Си Дзинпин. Лидерът на държавата с икономика номер 2 в света е начертал план за развитието на футбола, а крайната цел е Китай да стане световен шампион. До 2020 година 50 млн. души в страната вече ще играят футбол, 6000 стадиона и игрища ще бъдат реновирани, а в близките 10 години ще бъдат изградени общо 50 000 училища за футбол. Очаква се спортната индустрия на Китай след десет години да е на стойност 800 млрд. долара, а домакинството на световното първенство през 2030, което правителството си е поставило за цел, изглежда почти сигурно. С една дума – Поднебесната империя слага ръка и върху футбола.

Как обаче е възможно клуб, който е напълно неизвестен за феновете, да вади по 80 милиона евро за 32-годишен футболист и да му плаща два пъти повече, отколкото взимат Меси и Роналдо? Отговорът е прост – най-големите държавни и частни компании са заставени да инвестират в различни отбори, като целта е първенството да стане наистина атрактивен продукт не само в Китай, но и по целия свят. За целта са нужни популярни имена и много пари.

И само бърз поглед над тимовете в елита е достатъчен, за да се убедите, че нещата са наистина сериозни.

 

Гуанджоу Евъргранд

Неизменният шампион на Китай от 2011-а и континентален първенец за 2013-а и 2015 г. е съвместна собственост на две фирми – Evergrande Group (60%) и Alibaba Group (40%). Evergrande Group е една от най-големите компании за недвижими имоти в Китай – с годишни приходи от около 3 млрд. долара. Alibaba Group пък е водеща фирма в областта на интернет търговията с печалба също от 3 млрд. долара за 2015 г. Треньор е Луис Фелипе Сколари. В състава освен Джаксън Мартинес е и бразилският национал Паулиньо. Преди Сколари тимът бе воден от Марчело Липи, а в отбора бе и Фабио Канаваро.

 

Шанхай ШИПГ

ШИПГ всъщност е абревиатура от Shanghai International Port (Group). Иначе казано, това е компанията-оператор на всичките терминали на най-голямото пристанище в света – това в Шанхай. Приходите й възлизат на над 1 млрд. долара годишно. Треньор на тима е Свен-Горан Ериксон, а известните имена в състава са Хълк и аржентинският халф Дарио Конка.

Бразилският национал Хълк бе посрещнат като бог в Китай, влизайки в Топ 10 по заплати в света.
Бразилският национал Хълк бе посрещнат като бог в Китай, влизайки в Топ 10 по заплати в света.

 

Шандон Люнен Тайшан

Главният акционер е Luneng Group, която пък е собственост на State Grid Corporation of China. Това е националната електрическа компания на Китай, която пък е най-голямата компания за производство и разпределение на електричество в света. Приходите са 339,4 милиарда долара само за 2015 г. Треньори на тима през 2016-а бяха бившият селекционер на Бразилия Мано Менезес и Феликс Магат. Мегапокупката на отбора беше през лятото – италианският национал Грациано Пеле.

 

Гуоан

Собственик на пекинския клуб е China International Trust and Investment Corporation (CITIC Group) – държавна инвестиционна компания, чиято основна цел е да привлича чужди инвестиции в Китай. Нейната годишна печалба възлиза на около 4,5 млрд. долара. Треньор на отбора е италианецът Алберто Дзакерони. Звездите са бразилският национал Ренато Аугусто и Бурак Йълмаз.

 

Хенан Джиание

Този клуб е базиран в град Чженчжу, а „Хенан Джиание“ е името на компанията собственик, която пък е част от Central China Real Estate Limited. Тя отново се занимава с недвижимо имущество. Само за миналата година нейните приходи възлизат на около 9 млрд. долара, а чистата печалба – на над 1 млрд. В Хенан не блестят звезди, поне засега, а треньорът е местен – Цзя Сюцюан.

 

Шанхай Шенхуа

Този клуб преди малко повече от година смени собствеността си. Създателят му Джун Жу продаде мажоритарния си дял на Greenland Group. Отново строителна компания, която през 2014-а отчете приходи от 61 млрд. долара и чиста печалба от $6 млрд. През 2016-а отборът беше воден от бившия треньор на „Атлетико” (М) Грегорио Мансано, а сега начело вече е Густаво Пойет. Именно този клуб направи мегатрансфера на Карлос Тевес. Там са Фреди Гуарин, Обафеми Мартинс и Демба Ба, а потвърждение, че това е един от най-платежоспособните клубове е и фактът, че там играха Дидие Дрогба и Никола Анелка. Бивши треньори пък са Серхио Батиста, Люпко Петрович и българинът Йордан Стойков.

 

Чунцин Лифан

Собственикът на този клуб е Lifan Group – производител на мотоциклети и автомобили. През 2014 г. компанията е произвела над 1 млн. мотоциклета и почти 300 хиляди автомобила, от които е отчела печалба над 1 млрд. долара. Треньорът на тима е южнокореецът Вое-Рион Чан, а в състава липсват изявени звезди.

 

Джиангсу Сунин

Собственост е на Suning Commerce Group, който закупи и основния пакет акции на италианския гранд „Интер”. Компанията се гордее, че е една от най-големите изцяло частни фирми в Китай. Тя е една от най-големите корпорации за търговия с над 1600 магазина, главно за електроника. Отчита печалби от около половин милиард годишно и се оценява на стойност от 16,2 млрд. Румънецът Дан Петреску води отбора в един период през миналия сезон, но беше освободен. От новия сезон треньор ще бъде кореецът Йон Соо Чой. Звездите са привлеченият от „Челси” Рамирес и Алекс Тейшейра, чийто трансфер от „Шахтьор” възлезе на 50 млн. евро, а за подписа му китайците се пребориха не с кого да е, а с „Ливърпул”.

 

Чанчун Ятай

Още един клуб, който е собственост на една от немногото изцяло частни компании в Китай – Yatai Group. Нейната основна дейност е производство на цимент и търговия с ценни книжа, но също така се занимава с въгледобив и фармацевтика. Печалбата й възлиза на около $1 млрд. годишно. Сърбинът Славиша Стоянович беше треньор през изминалия сезон, а сега вече е кореецът Янг Соо Лий. Голямата звезда е бившият нападател на „Вердер” – боливиецът Марсело Морено.

 

Ляонин Хувин

Клубът е съвместна собственост на Liaoning Sport Technology College и Huludao Hongyun Group. Първото е технически университет, а второто е дъщерна фирма на Hongyun Group – компания с широка сфера на дейност – недвижими имоти, минно дело, производство на стомана, машиностроене и т.н. Годишната печалба на компанията възлиза на над 5 млрд. долара. Един от отборите с китайски треньор – Лин Ма. Няма звезди в състава. Преди години този тим обаче бе воден от Димитър Пенев.

 

Тяндзин Теда

Клубът носи името на собственика си Tianjin Teda Company. Фирмата е държавна собственост с широка сфера на дейност – бизнес с облекла, транспортни услуги, лекарства, хранителни продукти и др., и печалба от около 10 млрд. долара на година. Добре познатият в България Драгомир Окука води тима до август, когато го замести португалецът Жайме Пашеко. В състава личи името на привлечения от „Спортинг” (Л) колумбийски нападател Фреди Монтеро.

Феновете в страната ще имат шанса да гледат десетки популярни имена в шампионата.
Феновете в страната ще имат шанса да гледат десетки популярни имена в шампионата.
Гуанджоу РиФ
Клубът е собственост на R&F Properties. Отново компания, която се занимава с недвижими имоти, но главно в частта с архитектурата и строителството на сгради. Печалбата на компанията за 2015 г. е около 5 млрд. долара. Сръбската легенда Драган Стойкович е треньор на този тим. Други звезди обаче липсват.

 

Янбиан Фунде

Собственици са местното спортно дружество Yanbian Sports Bureau и застрахователната компания Fude Holdings. В сравнение с другите този клуб е с доста по-скромни възможности. Въпросната Fude Holdings влезе като спонсор с поставената цел тима да пробие в елита, като наля в него сумата от 12,9 млн. долара за 4 години. „Янбиан Фунде” е сред по-скромните отбори и в него липсват звезди, а треньорът е кореец – Тае Ха Парк.

 

Хебей Форчън
Тимът влезе в елита през миналата година и веднага се открои с покупката си на Жервиньо. Собственост е на China Fortune Land – поредната строителна компания в Суперлигата, която от своя страна има печалба от 4,1 млрд. долара за миналата година. Клубът купи още Езекиел Лавеци, Стефан Мбия и Гаел Какута, а за треньор привлече Мануел Пелегрини.

 

Тяндзин Цюанцзян

Това е вторият клуб от град Тяндзин и ще бъде новак през този сезон в Китай. Собственост са козметичната и фармацевтична компания Quanjian Natural Medicine. Звезди в състава липсват, но пък треньор е Фабио Канаваро.

 

Гуйчжоу Чжичен Торо

Още един новак в китайската Суперлига. Клубът е съвместна собственост за Guizhou Hengfeng Albert Real Estate Development, Guizhou Zhicheng Enterprise Group Investment Co., Ltd. и Guizhou Provincial Sports Bureau. Клубът е основан през 2005 г., като последните две компании са плащали по 80 хил. евро за издръжката му. През 2010 бюджетът бил вдигнат на 1 млн. евро и така до 2016-а, когато се включва и компанията за недвижими имоти. Треньор е китаецът Бин Ли и поне засега в отбора липсват звезди и дори има само двама чужденци.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...