сряда, април 24, 2024

“Ислямска държава” въвежда нови дъници, за да не фалира

Date:

Сподели новината.

От миналата година насам приходите на джихадистката групировка “Ислямска държава” са спаднали с около 30 на сто, което принуждава екстремистите да въвеждат нови данъци на териториите под техен контрол, включително такса за поправка на сателитни антени. Това се казва в публикуван днес анализ на консултантската компания Джейнс, която редовно изготвя доклади за тези райони, предаде Франс прес.

През март 2016 г. месечните приходи на ИС паднаха на 56 милиона долара, докато в средата на 2015 г. общите приходи на групировката за един месец достигаха към 80 милиона долара, заяви Лудовико Карлино, водещ аналитик от фирмата.

Доклад на Джейнс, разработен въз основа на данни от социалните медии и от източници в Сирия и Ирак, твърди също, че добивът на петрол в зоните, контролирани от ИД, е спаднал от 33 000 на 21 000 барела дневно.

Тези загуби до голяма степен се дължат на въздушните удари, нанасяни от коалицията начело със САЩ и от Русия, посочва АФП.

Близо половината доходи на ИД идват от данъци и конфискация на предприятия и имоти; 43 на сто осигурява петролът, а останалото се получава от наркотрафик, продажби на електроенергия и от дарения, се казва в доклада.

Според компанията през последните 15 месеца ИД е изгубила близо 22 на сто от териториите си и под нейна власт са останали 6 милиона души от 9 милиона, което намалява и данъчната база.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...