понеделник, май 6, 2024

Историята на един тв фалит

Date:

Сподели новината.

Телевизия ТВ Микс, която е една от най-старите медии в региона вече не излъчва програмата си. Тя спря да работа след дълги години агония. За последно неин собственик беше бившия общински съветник Георги Иванов, който от две години развива бизнес в Испания. Той купи медията през 2009 година, като амбицията му беше да я развие и наложи на пазара. Тогава тя постепенно беше загубила позициите си, след като реално нямаше от годиини свежо финансиране. Собствениците Кирил Василев и Чайков не можеха да осигуряват адекватни ресурси, за да се развива медията, но все пак благодарение на техните усилия и тогавшният програмен директор Цеца Алексова ТВ Микс оцеля през годините.
Всъщност история на телевизията е повече от любопитна. Тя започва да излъчва програма през март 1994 година. Тогава неин собственик е сърбинът Зоран Арсич, който инвестира средства в собсвена кабелна мрежа. Преди това той се е занимавал с търговия на бяла техника в Стара Загора и няма нищо общо с този бизнес. Има обаче желание за реализация в гладния пазар за кабелна телевизия по онова време. Няма обаче реална подготовка. Той плаща 20 хиляди германски марки на Георги Стоянов-Геро, за да му даде схемата и начина за развитие на кабелни мрежи. Геро вече е основал телевизия РН и му дава информацията. По това време на пазара вече и бъдещият лидер в бизнеса ТВ СКАТ.
Зоран Арсич бързо развива мрежата си за три години успява да набере около 5000 абоната. Те са основно от комплексите Лазур, Зорница и Изгрев и малка част от центъра. Той създава и програмен отдел, който още от началото започва да излъчва своя емисия и продукция. Първите журналисти стават и знакови имена по-късно в медиите. Цветелина Рандева в момента е говорител на ОД на МВР – Бургас, но тогава е топ-репортер на ТВ МИКС и любимка на Арсич. Нели Колева също е част от екипа, като по-късно отива в Канал 0. Спортната  емисия пък се води от Даниела Карагьозова, която сега развива бизнес в Испания.
Малко по-късно в телевизията работа започва и Мариян Станков, който е само на 18 години. Той ще стане по-късно главен редактор, а след това ще направи и успешна кариера в София. Сега е познат в цяла България като Мондьо и е чест гост на светските столични предавания, занимава се и с тв продуцентство. В този период в ТВ МИКС работи като оператор и Иво Вартанян. Той създава първият прототип на чалга – канал с името “Турбо фолк”. За кратко време каналът спечелва невероятни позиции и гледаемост. Реално той е изправарващ модел  на ТВ Планета, която е създадена три годиин по-късно. Вартанян обаче е пионер в този бизнес. Сега той се занимава с частен бизнес и е един от най-конвертируемите оператори в региона. От 1997 година програмен директор на ТВ МИКС е Кирил Василев, а като гравни редактори се изреждат Бисера Вангелова и Дарина Стоянова. Стойчо Иванов, който се работи за “Господари на ефира” също премина през микса. Телевизията сменя няколко офиса. Първо е в хотел Космос, след това се мести в комплекс Лазур, в помещение, което е общинска собственост. Арсич се сдушава с тогавашния кмет на Бургас Йоан Костадинов, който му дава офисите за смешния наем от 200 лева. А, става въпрос за помещения с РЗП от 1200 квадратни метра общо.
В края на 90-те години обаче Зоран Арсич започва да се задъхва от конкуренция. ТВ СКАТ вече излъчва в национален мащаб, а Канал 0 набира също скорост. Нужни са и много средства за инвестиции в кабелната мрежа. Заради това и решава да продаде всичко. По това време компанията “Кейбъл България” се появява на пазара и разполага с много солиден ресурс. Веднага е отправена оферта за покупка, която Зоран приема. Още повече, че той има и спечелена зелена карта за САЩ. Преди да напусне обаче прави много хитър ход. Сделката влиза в сила от февруари 2000 година. В края на 1999 година той провежда огромна кампания, с която приканва абонатите да платят авансово. За целта прави и лотария с награди. Над 80 процента от хората плащат, а Зоран слага в джоба си над 400 хиляди лева само от това. След това подписва договора и взема още 600 хиляди долара. Заминава щастлив за САЩ, като оставя телевизията с разбити финанси. С него пътува и приятелката му Даниела.  Постепенно обаче нещата се закрепват. Новата концепция и собствениците обединяват мрежите на ТВ Микс и Глобо, като през 2001 година те влизат и на пазара в Меден Рудник. Това респективно увеличава и обхвата на излъчване на телевизионния канал.
В следващите години мрежата сменя няколко собственика, като телевизионния канал става притежание  на Василев и Чайков. Постепенно като ръководител на медията се налага Цеца Алексова, която преминава през функциите на главен редактор, програмен и изпълнителен директор. ТВ Микс обаче няма финансите на конкуренцията и постепенно губи позиции. Въпреки това медията си остава една от знаковите за Бургас. Реално обаче, телевизията води битка за оцеляване. Тя излъчва своята програма в мрежата на “Близу” и още няколко малки интернет-оператори. Няма мащаба на СКАТ, нито пък покритието на Канал 0.
През 2009 година идва светлия лъч. Георги Иванов- бизнесмен и общински съветник решава да купи медията. Той плаща за 90 процента от собствеността, като 10 процента остават за Кирил Василев. Първоначално Иванов налива сериозни средства в медията. Купува нова техника, камери, служебни автомобили, наема репортери и оператори. За главен редактор назначава доайенката Донка Бъчварова, която пък преди това е работила 15 години в СКАТ. Създава се приличен екип, като амбициите са ТВ МИКС да стане добър и конвертируем пазарен продукт. Но играта продължава до 2011 година. По-точно до октомври 2011 година. Тогава Иванов не успява да влезе повторно в местния парламент и ограничава инвестициите в телевизията. Намалява заплати, свива бюджета. Бизнесът му закъсва и той след две години отива в Испания. В град Валенсия търси начини за развитие на нов бизнес. ТВ МИКС остава с минимални средства за издръжка и все по-ограничени ресурси от всякакъв вид. Реално, работата беше чиста агония с предизвестен край. В последните месеци за програмата работеше само един екип в лицето на репортерката Свобода Атанасова, а оператор беше Веселин Трендафилов. Междувременно финансовото състояние на фирмата претърпява тежки и драматични промени. Натрупват  се и дългове. Дейността е постоянно с графа загуби. Фирмата, която притежаваше търговската марка имаше необслужвани кредити, което наложи   и намесата на съдия-изпълнител.
Преди броени дни бе  описан  и обявен  на публична продан единственото  имущество, което фирмата притежава  – цех в Малко Търново, който е оценен на 101 хил.лв. Той се вади  на търг заради необслужен кредит към „Юробанк“. Сега тази финансова институция  не съществува, като активите и бяха вкарани в Пощенска банка. Имотът е вкаран в активите на „ТВ МИКС“ АД, за да се обезпечи кредит, взет през 2006 година.
В делото на „ТВ МИКС“ АД в търговския регистър е и годишният финансов отчет за 2014 година. Към онзи момент телевизията е декларирала 13 наети служители и годишни загуби от 44 хил.лв. Към 2014 година общия размер на загубите е 391 хил.лв., които оказват декапитализиращ ефект, констатирали са одитори. Същата година от ръководството на компанията излиза бившият собственик Георги Иванов. По този начин в Съвета на директорите остават само Станко Николов и Кирил Василев. Това обаче са сухите факти на една история, която приключва с драматичен финал. Новите  условия, липсата на реален рекламен пазар в Бургас и конкуренцията унищожиха ТВ МИКС. Сега телевизията не излъчва нищо, а екипът от журналисти и служители е съкратен. Не се вижда и кой ще съживи дейността при тази пазарна конюктура и позиции. Така една от най-старите бургаски медии вече е в историята.  

Източник: Черноморски фар

 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....