петък, април 19, 2024

Изумителни факти за Млечния път

Date:

Сподели новината.

Млечният път е огромно и много интересно място. Той не само е 100 000 – 120 000 светлинни години в диаметър, но е дом и на нашия дом – планетата Земя. Нашата Слънчева система се намира на около 27 000 светлинни години от центъра на галактиката, на вътрешния ръб на една от концентрираните спирали, наречени ръката на Орион. И това съвсем не е всичко за този изумителен Млечен път, нашият огромен дом. За него има някои допълнителни факти, които сме сигурни, че ще ви впечатлят и вдъхновят. Ето десет от тях, които няма как да пропуснете.

1. Той е изкривен
За начало трябва да ви кажем, че Млечният път има форма на диск, голям около 120 000 светлинни години с център, който прилича на издутина, която е с диаметър 12 000 светлинни години. Но като казваме „има форма на диск“, изобщо не си представяйте идеалната кръгла форма. Както можете да видите на снимката, Млечният път е далеч от тази форма. В действителност тази изкривена форма е факт, който астрономите отдават на влиянието на двата съседа на нашата галактика – Големият и Малък Магеланов облак.

Тези две галактики джуджета, които са част от нашата „локална група“ галактики и може би имат нещо много общо с Млечния път са много интересни. Смята се, че са били създадени в следствие на „издърпване“ на тъмната материя в галактиката ни.

2. Млечният път има ореол, който не можем да видим винаги
Учените смятат, че 90% от масата на нашата галактика се състои от тъмна материя, която ѝ придава мистериозен ореол. Това означава, че цялата тази „светеща маса“, тоест това, което можем да видим с просто око или телескоп е по-малко от 10% от масата на Млечния път. Този ореол не е така видим и светещ като на ангелите, които рисуваме или като светлината на кометите. В този случай ореолът всъщност е невидим, но неговото съществуване е доказано от учените чрез много опити и наблюдения.

3. В Млечния път има над 200 милиарда звезди
Но това не е толкова впечатляващо, като се има предвид, че Млечният път влиза в групата на средните галактики. Най-голямата галактика, която ни е известна се нарича IC 1101 и в нея има около 100 трилиона звезди. Галактиките-джуджета като гореспоменатия Голям Магеланов облак имат около 10 милиарда звезди. Млечният път има между 100 и 400 билиона звезди, но когато погледнете в нощното небе, броят звезди, които можете да видите е най-много 2 500. Този брой обаче не е съвсем фиксиран, защото Млечният път постоянно губи звезди, които се превръщат в супернови или пък се раждат нови такива.

4. Той е наистина прашен и газообразен
Въпреки че на обикновения наблюдател може да му се стори невероятно, Млечният път е пълен с прах и газ. Тази материя съставлява огромен дял, 10-15% от видимата материя в нашата галактика.

5. Млечният път е направен от други галактики
Млечният път невинаги е бил това, което е днес – красива, леко изкривена галактика. За да придобие сегашния си размер и форма, тя е погълнала много други галактики и прави това и сега.

6. Всяка снимка на Млечния път, която сте виждали, е или на друга галактика, или рисунка
Досега никой не е успял да направи снимка на Млечния път отвън, или да кажем отгоре. Това се дължи на факта, че ние сме вътре в галактическия диск, на около 26 000 светлинни години от центъра на галактиката. Това е все едно да се опитвате да направите снимка на външната част на къщата си, докато сте вътре в нея. Това означава, че всички красиви снимки на спирална галактика, които сме виждали и за които се твърди, че са на Млечния път, са или снимки на други галактики, или рисунки на много талантлив художник.

7. В центъра на Млечния път има черна дупка
Повечето големи галактики имат свръхмасивна черна дупка в центъра си и Млечният път не е изключение. В центъра на нашата галактика се намира нещо, наречено Стрелец А. Учените са засекли, че то е източник на радиовълни и това ги кара да мислят, че това е черна дупка.

8. Млечният път е почти толкова стар, колкото и самата Вселена
Според най-новите проучвания възрастта на Вселената е около 13,7 милиарда години. Млечният път е на около 13,6 милиарда години. Най-старите звезди в нашата галактика са открити в кълбовидни купове и възрастта на галактиката се определя именно чрез измерването на тяхната възраст.

9. Нови звезди
Колко често в нашата галактика се ражда нова звезда? След редица проучвания, учените стигат до извода, че се раждат по седем звезди на година. А два пъти на столетие голяма звезда се превръща в супернова.

10. Тя се движи
Млечният път, заедно с всичко останало във Вселената, се движи през пространството. Земята се движи около Слънцето, Слънцето около Млечния път и Млечният път като част от местна група, която се движи по отношение на космическия микровълнов фон (CMB) лъчение – радиация, останала от Големия взрив.
Удобно е СУП да се използва като отправна точка при определяне на скоростта на нещата във Вселената. Отнесено към космическия микровълнов фон, за местната група се изчислява, че галактиката се движи със скорост от около 2,20 милиона километра в час.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Индия се готви да стане водещ износител на пшеница

Индия предприема мерки през следващите седмици, за да се...

Доларът вече се клати зловещо

Keнeт Poгoф e пpoфecop пo иĸoнoмиĸa в yнивepcитeтa Xapвapд....

Откриха перфектното място за живот в Космоса

Напоследък човечеството все повече се вълнува от това къде...

Двигателите, които “ядат” най-много масло

Сред голямото разнообразие от съвременни силови агрегати има немалко...