сряда, май 1, 2024

Държавната енергетика харчи все повече пари за консултанти

Date:

Сподели новината.

Държавната енергетика не жали пари за външни услуги, става ясно от финансовите отчети на дружествата за първото полугодие. Българският енергиен холдинг (БЕХ) е увеличил разходите си за консултантски услуги повече от двойно – със 112 на сто, или с близо 1 млн. лева, спрямо миналата година.
От отчета на холдинга се разбира, че нарастването се дължи най-вече на договора със Световната банка, която бе наета да разработи модела за либерализация на енергийния пазар. Той трябваше да бъде представен през пролетта, но “премиерата” му бе отложена. Освен това експертите от банката трябва да участват и в изготвянето на анализ за финансовото състояние и нормативната база в енергийния отрасъл, което също се заплаща.
За първите шест месеца на годината БЕХ регистрира печалба от 131.2 млн. лв., което е с 16% повече от същия период на 2015 г. Това се дължи на дивидентите, които холдингът е получил от дъщерните си дружества – общо 115.3 млн. лв. Най-голямо отчисление от печалбата е дошло от ЕСО (“Електроенергийния системен оператор”), който е превел на БЕХ 24.3 млн. лв.
Част от дъщерните дружества на холдинга също вдигат разходите си за външни специалисти. АЕЦ “Козлодуй” например увеличава разноските за външни услуги с 48% за първите шест месеца от годината спрямо година по-рано. Причината за това са завишените разходи за писането на анализи, разчети и оценки, свързани с удължаването на живота на пети и шести блок. Пари гълта изготвянето и на оценки и доклади за безопасността и производството в АЕЦ “Козлодуй”. Отчетът на дружеството за полугодието показва, че разходите му са 394 млн. лв., или с 45 млн. лв. повече (13%) от тези за същия период на 2015 г.
Почти двойно расте и перото за консултанти при “Булгартрансгаз”. Ако през първото полугодие на м.г. компанията е платила 203 000 лв. за експертни съвети и анализи, тази година разходите вече са близо 600 000 лв., показва отчетът на дружеството.

Източник: БЕХ

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...