събота, май 18, 2024

Заплатите в Бургас – от 350 до 3000 лева

Date:

Сподели новината.

Заплатите в отделните професии, градове и държави винаги са предизвиквали любопитство. Като цяло парите през вековете са генерирали магическа власт, а в момента е публична тайна, че те управляват света. Заради това и дори на много ниски нива, заплащането е било една от основните теми на битието на хората. Ако разгледаме България в рамките на ЕС, сравнението не е добро. Ние все още оставаме страната с най-ниски месечни заплати в цялата общност. Според статистиката месечното възнаграждение у нас е около 460 евро, докато в Румъния е 600 евро. В Полша е 700 евро, в Чехия – 1000 евро. Ако говорим за държави като Германия, Белгия и Франция, там парите са над 2500 евро. В Люксембург пък става въпрос за пари над 3500 евро, а в Норвегия над 4500 евро за 30 дни. Логично е българите да нямаме необходимото самочувствие и да бягаме в “Европата”.
Ние обаче ще разгледаме месечните възнаграждения в Бургас и региона в техните варицации. А, разликите са големи.Иначе в национален мащаб Бургас не е на висока позиция като средна стойност. Реално в София взимат с около 500 лв. повече от бургазлии. Това става ясно от последните данни на НСИ за средната работна заплата в страната.
В столицата средното възнаграждание  е 1296 лв., докато в Бургас то е 803 лв. Много пред нас са Стара Загора с 935 лв. и Варна с 916 лв. средна заплата. Бургазлии могат да завиждат още на Враца, Габрово и София област, където се разписват съответно срещу 872 лв. 817 лв. и 854 лв. Това на практика отрежда на Бургас незавидното седмо място по средна работа заплата, като след нас се нарежда Шумен със 788 лв., съобщава ,Черноморски фар
На какво се дължи това положение. За София е ясно, че като столица този град е далече пред останалите. За останалите градове е типично намаляващо население и по-голяма администрация, което пък отчита основно брутните възнаграждения. За Стара Загора и Пловдив са типични държавни фирми с високи заплати, доста на средните за страната.
За Бургас и региона обаче има една специфика, която намаля като статистика средните заплати. Голяма част от фирмите работят в сивия сектор. Т.е. – хората се осигуряват на пари под реалните им заплати. Други пък направо стоят официално на минимални възнаграждения и прагове, а се плаща примерно два пъти повече. Така е в строителството. В момента в града има голям брой обекти, в които се трудят над 3000 строителни работници. Голяма част от тях са осигурявани точно на минимални заплати, а други въобще нямат договори. А, реално те получават заплати над 1000 лева, като тук говорим за неквалифициран труд. Инженирите, експертите и ръководителите в бранша стигат до заплати от 2 до 3 хиляди лева. Един кранист примерно взема от 1400 до 2000 лева, в зависимост с каква техника работа и на какъв обект.
Иначе заплатите в Бургас варират от 370 до 3000 лева. Над горната сума получават малък брой хора в града, като тук говорим за наемен труд. В това число не са включени хората със свободни професии като адвокати, лекари с частна практика, зъболекари и др. Те стигат до месечни доходи дори и над 20 хиляди лева, но всъщност тези хора не поподат в нашата статистика, защото техния труд е по-специфичен и влиза по-скоро в категиорията на малкия личен бизнес.
Над 3000 лева в Бургас получават някои от квалифицираните лекари в местните болници, които работят по добре платени клинични пътеки. При някои от тях залащането отива над 10 хиляди лева на месец, но това са само единици. Иначе стандартните лекарски заплати са от 1200 до 2500 лева, в зависимост от стажа, квалафикацията, извънредния труд и други спецификации. Медицинските сестри получават от 550 до 800 лева, този път значение има и болничното заведение, в което работят. Санитарките са от 20 до 30 процента надолу в парите.
Силно се говори и за заплащането на учителите. В момента стартовата заплата за млади учител е 650 лева брутно. Това прави чисто около 530 лева. Учителите със стаж и квалификация, както и с допълнителни длъжности стигат до 1000 лева на месец. Факт е, че годишно в училищата се разделя една брутна заплата, отделно почти навсякъде се дават коледни премии и пари за облекло. От 2017 година пък ще има ново увеличение с над 10 процента.  
Много се говори, но почти нищо не е писано за заплащането в “Лукойл-Нефтохим”. Докато заводът беше държавен работещите там получаваха освен големи заплати и много социални придобивки. И сега обаче условията в рафинерията не са лоши. Средната заплата е около 1500 лева, като хората получават пари за храна, заплащане за извънреден труд, ваучери за почивки, безплатен транспорт и др. Шефовете в завода пък стигат до заплати и до 5 хиляди лева, като говорим за среден управленсски персонал. Големите мениджъри имат още по-серизни възнаграждения, като за тях се носят митове и легенди за суми дори до 50 хиляди лева на месец. Все пак в тази посока не може да бъде посочено нищо конкретно и с официален характер.
В завод като “Кроношпан” заплатите също варират в зависимост от длъжността, позицията и стажа и са реално в големи финансони диапазони.
В града вече има и няколко частни пристанища, които предлагат доста високи възнаграждения, някои достигащи до 3000 лева на месец за длъжности на екперсти и механици на тежки машини, както и за машинни инженери. Преди години в Пристанище Бургас се плащаха едни от най-високите заплати в цялата страна, сега ситуацията е много по-различно, но все пак там работниците прибират над средната заплата в национален мащаб. Същото важи и за Летище Бургас, което от години е на концесия.
В малките частни фирми има огромни разлики. Там парите се опраделят от собствениците им, които си имат свои критерии, за това, колко да плащат на служителите си.
Обикновено шофьорите на малки камиони получават около 1000 лева, колкото вземат и разносвачите на стока с бусове. Продавачките в магазини вземат около 700-800 лева, в павилионите малко по-малко.
Служителите в офиси, които са асистенти и момагачи са на заплати от 500 до 1000 лева в зависимост от фирмата и формата на работа.
Стигаме и до IT- специалистите. В Бургас тяхното заплащане достиго до 3000 лева, но само в някои от фирмите. Обикновено става въпрос за системни администратори на клонове на банки, застрахователни дружество или програмисти. В повечето от фирмите при тях се плаща по 1000-1500 лева на месец, което е значително по-малко примерно от София. Там за същата работа компютърните спецове стигат дори до 5000 лева за 30 дни, но както вече казахме столицата е просто държава в държавата.
Интресни са парите на готвачи, барман, сервитьорки. Главен готвач в голямо и реномирано заведение стига и до 3000 лева заплата. Барманите и сервитьорките са на заплати по 700-800 лева, на там се разчита много на бакшиши и далавери с алкохола.
Охранителите също варират много във възнагражденията си. От 500 до 1200 лева заплати, като вариациите на работа тук са много. От обикновени сотаджии до лична охрана, като последните могат да стигнат в частни случаи и до 2000 лева на месец, а и повече.
В града най-малко се плаща на хората от комуналните услеги, или така наречените боклукджии.Те се разписват срещу 420 лева на месец или минималната заплата, но с удръжките сумата става чисто 370 лева. Това е така защото в страната ни всички заплати се облагат с плосък данък от 10  и няма минимален необлагаем праг. По този начин са облагодетелствани хората с високи доходи. Но това е въпрос на държавна политика.
Иначе заплатите в Бургас са в големи диапазони и пропорции, но така е в цялата страна….

 

Източник- Черноморски фар

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Арестувани в Бургас за купуване на гласове

В Бургас се провежда акция срещу купуването на гласове...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...