събота, май 4, 2024

Загряването на колата през зимата – задължително или просто мит?

Date:

Сподели новината.

Зимата е тук. Макар минусовите температури все още да не са факт, те са много близко до „нулата”, а съвсем скоро ще паднат и под нея. Всеки, който има автомобил, е чувал, че возилото трябва да се загрява преди да потегли. Това в пълна степен важи при отрицателните температури. Целта е да се нормализира температурата на двигателя и да се доближи в максимална степен до работната му такава.

Твърди се, че със „загряването“ на автомобила двигателят се натоварва по-малко и по този начин се удължава животът му. Именно поради тази причина, чимно време е стандартна картинка как шофьорите стоят петнайсетина минути в колите си със запален двигател, преди да тръгнат. Дали обаче задължителното загряване се основава на факти и изследвания, или е просто мит? Отговор на този въпрос дава Джон Поул от изданието AAA Northeast’s Car Doctor.
Според Поул няма никакво основание зад този съвет. Повечето съвременни автомобили имат синя лампа, посочваща че двигателят все още е „студен“ и не е готов за потегляне. Докато тя свети, не е препоръчително да подавате много газ към двигателя. С угасването на лампата обаче, което обикновено става много бързо, автомобилът е готов за тръгване. Не е необходимо да чакате повече да се „загрява“, смята Поул.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Индия се готви да стане водещ износител на пшеница

Индия предприема мерки през следващите седмици, за да се...

Доларът вече се клати зловещо

Keнeт Poгoф e пpoфecop пo иĸoнoмиĸa в yнивepcитeтa Xapвapд....

Откриха перфектното място за живот в Космоса

Напоследък човечеството все повече се вълнува от това къде...

Двигателите, които “ядат” най-много масло

Сред голямото разнообразие от съвременни силови агрегати има немалко...