неделя, май 19, 2024

Доларът е най-скъп от 13,5 години

Date:

Сподели новината.

Доларът се покачи до 13,5-годишен максимум спрямо кошница от основните валути в петък, а доходността по американските дългови книжа достигна едногодишен максимум заради очаквания, че политиките на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп ще стимулират икономиката, съобщи Ройтерс.

Инфлацията в САЩ се ускори до най-високото си ниво от 6 месеца, новото строителство е с 6-годишен връх, а безработицата е най-ниска от 1973 г. насам. Данните подкрепят пазарните очаквания, че ръстът и инфлацията ще се увеличават, ако администрацията на Тръмп изпълни обещанията му за намаляване на данъците и увеличаване на фискалните разходи.

“САЩ водеха глобализацията, но сега гласоподавателите казаха: “Стига!”. Те искат да спре спада на заплатите им с фискално харчене и протекционизъм. Това е много голяма промяна в тренда”, казва Масаюки Кичикава, главен макроикономически стратег в Sumitomo Mitsui Asset Management.

Изборите в Америка накараха инвеститорите да изоставят доскоро твърдите си убеждения, че ръстът в развитите икономики ще остане слаб заради конкуренцията на развиващите се пазари и техните ниски заплати.

Докато инвеститорите се настройват към новата обстановка, доходността по 10-годишните американски ДЦК се увеличи до 2,339%, най-високата стойност от миналия декември, при 1,86% преди изборите. Доходността по двегодишните облигации нарасна до 10,5-месечен максимум от 1,071 на сто.

Нарастващата доходност отразява очакванията на пазара, че на следващата си среща на 13-14 декември бордът на Управлението на Федералния резерв на САЩ (Фед) ще увеличи основната лихва.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Tакса смет в Стара Загора няма да се вдига

Пример за това как застъпниците на българския гражданин постигат...

Спас Русев купи „Телеком Албания“

Албанският оператор „Телеком Албания“ приключва преговорите за продажба на...

Голямата ТОЛ-измама

Най-лесният и безопасен начин да не спазиш един договор...

Световна верига магазини пред фалит, съкращават хиляди работници!

Британската верига магазини „Асда“ съобщи, че следващата година може...